Hlavní obsah

Ohromný požár zachvátil rafinérii u Jakarty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Nejméně 950 lidí muselo být evakuováno kvůli mohutnému požáru jedné z největších ropných rafinérií v Indonésii v Balonganu, kde začalo hořet krátce po nedělní půlnoci. Pět lidí utrpělo vážné popáleniny, 15 další lehčí. Několik osob se pohřešuje, informovala stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rafinérii v Indonésii zachvátil masivní požárVideo: AP/Reuters

 
Článek

Požár vypukl v pondělí v 0.45 místního času (19.45 SELČ) v rafinérii indonéské státní ropné společnosti Pertamina v provincii Západní Jáva, asi 225 kilometrů východně od metropole Jakarty. Na televizních záběrech z dopoledne místního času bylo stále vidět plameny a hustý černý dým stoupající nad místem neštěstí.

Foto: Antara Foto, Reuters

Kouř stoupající z rafinérie

Obyvatelé blízké vesnice Balongan na západě Jávy byli přesunuti do dvou evakuačních center. Komplikovala to opatření kvůli covidu.

„Napřed jsme ucítili silný puch paliva, tak silný, že mě bolel nos. A slyšeli jsme údery blesků,“ řekl Metro TV jeden z obyvatel žijící u rafinérie. I představitelé firmy Pertamina zmínili, že v době propuknutí požáru v oblasti hustě pršelo a byly vidět blesky. Dodali, že se příčina požáru vyšetřuje.

Zkoumat se bude i to, zda rafinérie zabírající plochu 340 hektarů není příliš blízko obytných oblastí. To se má zjistit i u dalších rafinérií.

Foto: Antara Foto, Reuters

Požár rafinérie v Indonésii

Rafinérie s produkcí 125 000 barelů zásobuje ropnými deriváty Jakartu a okolí. Pertamina uvedla, že „dodávky paliva nejsou narušené a pokračují“. Podle BBC ale není jasné, jak se havárie projeví na dodávkách pro výrobce plastů v oblasti.

Činnost v rafinérii, která je docela moderní a otevřena byla v roce 1994, by mohla být obnovena během čtyř až pěti dnů, sdělila firma. Nebyly totiž poškozeny linky na zpracování ropy, jen hořely zásobníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám