Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlamuje ledovec větší než New York

Novinky, rei

Od ledovcového šelfu na západě Antarktidy se odděluje ledovec větší než město New York, uvedla americká televize NBC. Bezmála třicet kilometrů dlouhou prasklinu v ledu odhalil v polovině října pozorovací letoun Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Od ledovce Pine Island se velká kra odlomila naposledy před deseti lety.

Článek

Prasklina je široká v průměru 80, místy ale až 250 metrů.

„Sledujeme, jak se to děje v přímém přenosu,“ komentoval ve středu vývoj situace v oblasti Pine Island Michael Studinger z výzkumného programu NASA nazvaného IceBridge. Přestože dodal, že se jedná o přirozený proces, americký úřad upozornil: „Je možné, že když se ledovec dostane na moře, lem ledovcového šelfu ustoupí hlouběji směrem k vnitrozemí než kdykoliv dříve od začátku měření ve 40. letech“.

Ledové kry se přirozeně oddělují od ledovců, vědci se ale obávají, že vzrůstající teploty mohou narušit antarktické a grónské plující ledovcové šelfy, jež drží odloupnuté kry při pevnině. S ústupem šelfů hrozí, že se na volné moře dostane více ker a po jejich tání v teplejších vodách vzroste hladina světového oceánu.

Vědci označují Pine Island Glacier za „největší zdroj nejistoty pro odhady o vzrůstu hladiny světových moří“.

Obrovská ledová kra by se mohla odlomit v příštích měsících, neboť na jižní polokouli nastává léto. Puklina nyní zasahuje do hloubky 60 metrů, led má tloušťku až 500 metrů.

Naposledy se od ledovce Pine Island oddělil velký kus ledu před deseti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám