Hlavní obsah

Obyvatelé Wu-chanu musejí úřadům denně hlásit svou teplotu

Wu-chan

Úřady nařídily všem obyvatelům Wu-chanu, které je epicentrem epidemie nového koronaviru 2019-nCoV, aby si každý den povinně změřili tělesnou teplotu a poté ji nahlásili úřadům. Pokud to odmítnou, zasáhnou proti nim místní orgány. Uvedl to podle serveru Busieness Insider ve čtvrtek celostátní list China Daily s odvoláním na místní úřady.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Měření teploty na nádraží ve Wu-chanu

Článek

Wuchanská zdravotní komise zveřejnila ve čtvrtek plán celoměstského měření teploty obyvatel, protože zvýšená teplota je jedním z příznaků nové koronavirové infekce. Ta si vyžádala ke čtvrtečnímu ránu přes 560 mrtvých a nakažených je více než 28 000. Cílem nového opatření je podle prohlášení úřadů „zcela zabránit přenosu v místě zdroje“.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Měřit teplotu by si měl každý člověk každý den, aby byl screening úplný a nikdo nechyběl,“ stojí ve vyhlášce. Ta zmiňuje, že by požadavek neměl výrazně ovlivnit každodenní život obyvatel.

Naměřenou teplotu pak mají oznámit po telefonu nebo v aplikacích na sociálních sítích. Pokud by byla teplota zvýšená, do bytu bude vyslán inspekční tým.

Výletní loď v Japonsku je zamořená koronavirem, počty nakažených stoupají

Svět

Vyhláška také zmiňuje, že ti, kdo odmítnou spolupracovat, budou mít co dočinění s místními orgány vymáhajícími dodržování zákona, tedy nejen policisty, ale i úředníky nebo příslušníky tamních milicí.

Měření teploty jednou denně je povinné pro všechny obyvatel jedenáctimilionového města, které je kvůli nákaze odříznuté od okolí. Polovina obyvatel z něj však stihla odjet.

V Británii vyvinuli vakcínu proti koronaviru

Evropa

Ve městě, kde se nemoc objevila už na konci prosince a stále se šíří, během deseti dní postavili dvě nové nemocnice.

Protože počet obětí přibývá, Čína zakázala 2. února veřejné pohřby obětí viru. Ty se nově rovnou spalují bez obřadu v nejbližším krematoriu.

Reklama

Výběr článků

Načítám