Hlavní obsah

OBRAZEM: Prstencové zatmění Slunce v Indonésii

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé některých míst jižní polokoule byli v pondělí svědky výjimečně astronomické události - prstencového zatmění Slunce. Při ní Měsíc svým stínem sice zakryje životadárnou hvězdu, je ale od Země příliš vzdálen, jeho stín má proto menší průměr a nestačí zakrýt celé Slunce. Po obvodu tak vznikne svítící kruh.

Foto: Beawiharta, Reuters

Měsíc plně zakryl Slunce před desátou hodinou dopoledne středoevropského času.

Článek

Zatmění bylo nejlépe viditelné v Indonésii a na Filipínách. Pás annularity, tedy míst, odkud je zatmění pozorovatelné, bohužel pro astronomy většinou procházel neobydlenými oblastmi Indického oceánu.

Vrcholná fáze zatmění trvala nejdéle sedm minut a 50 sekund.

Snímek zatmění v indonéské provincii Lampungfoto: Reuters/Beawiharta

Zatmění Slunce nastává ve chvíli, kdy je Měsíc v novu a vstoupí mezi Zemi a Slunce, jeho zdánlivý průměr je srovnatelný se zdánlivým průměrem Slunce. Při úplném zatmění proto Měsíc dokáže Slunce zakrýt celé.

Tento úkaz nastane 22. července například v Indii, Číně nebo Japonsku.

Měsíc začíná zakrývat Slunce těsně před jeho západem foto: Reuters/Romeo Ranoco

V případech úplného zatmění je pozorovatelná sluneční korona. To jsou zvláštní stuhy slunečního záření, v nichž teplota dosahuje až milión stupňů. Povrch Slunce má přitom teplotu "pouze" 6000 stupňů.

Měsíc zakrývá Slunce na pozadí mešity ve filipínské Manilefoto: Reuters/Romeo Ranoco

V České republice bude možné částečné zatmění Slunce pozorovat 4. ledna 2011. Měsíc při něm zakryje 79 procent plochy Slunce.

Reklama

Výběr článků

Načítám