Hlavní obsah

OBRAZEM: Bangkokské letiště plně obnovilo provoz

– BANGKOK

Mezinárodní letiště Suvarnabhumi v thajském hlavním městě Bangkoku plně obnovilo provoz. V pátek to oznámilo jeho vedení. Letiště více než týden okupovali demonstranti, požadující odchod premiéra. Když mu ústavní soud v úterý zakázal pět let působit na politické scéně, oznámili, že protesty ukončí.

Foto: Adrees Latif , Reuters

Jako první odstartoval spoj do Moskvy.

Článek

První letadla odstartovala z letiště už ve středu, ovšem nefungovala letištní hala, cestující se odbavovali ve společenském centru. V pátek v 11 hodin místního času letiště oficiálně oznámilo, že je provoz plně obnoven.

:.Tradiční tanec s loutkami k znovuotevření letištěfoto: ČTK/AP

„Suvarnabhumi oficiálně plně obnovilo provoz. Veškeré osazenstvo je šťastné, že se může vrátit ke své práci,“ uvedl mluvčí Thajských letišť.

Po krátké slavnosti s tanci a loutkami odstartoval jako první stroj Thai Airways mířící do Moskvy.

:.Strádající turisté dostali jídlo zdarma.foto: ČTK/AP

Krize nekončí

V Thajsku kvůli blokádě letišť v hlavním městě uvízlo sto tisíc zahraničních turistů. Někteří ale musejí týden čekat, než dostanou místo v letadle.

Krize však nekončí ani po úterním rozhodnutí ústavního soudu rozpustit tři strany vládní koalice. Vláda zrušila mimořádnou parlamentní schůzi, na níž se mělo v pondělí rozhodnout o nástupci premiéra Somčaje Vongsavata.

::Tradiční tanec provázel obnovení provozufoto: ČTK/AP

V pátek slaví 81. narozeniny král Pchúmipchon Adundét. Náladu ale kazí panovníkova nemoc, kvůli níž král poprvé za 62 let své vlády nepřednesl v předvečer narozenin tradiční proslov. Lidé od něj přitom podobně jako v minulých letech očekávali názor na současnou politickou krizi. Korunní princ Varjiralongkorn v rozhlase jen oznámil, že král trpí „lehkou nevolností“.

:.Švédští turisté na letištní slavnostifoto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám