Hlavní obsah

Oběti útoku na syrskou Dúmu exhumují kvůli vyšetřování

Inspektoři Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) pověření vyšetřením útoku na syrskou Dúmu budou exhumovat některé oběti. Uvedl to Ahmet Üzümcü, ředitel OPCW. Město Dúmá bylo podle syrské opozice a některých západních zemí zasaženo 7. dubna chemikáliemi. O život přišlo na 40 lidí. Spojené státy, USA, Velká Británie a Francie 14. dubna provedly odvetný útok na několik syrských chemických objektů.

Foto: Reuters

Syrský chlapec stojí na troskách domu ve městě Dúmá, kde podle Západu útočil syrský režim chemickými zbraněmi

Článek

Experti OPCW se na místo dostali až 21. dubna a od té doby podle Üzümcüa prověřili asi 100 vzorků z místa útoku. „Teď prověří možnost exhumace a odebrání biologických vzorků,“ řekl šéf OPCW.

Dodal, že odborníci jeho organizace v minulosti byli v jiných kauzách při pitvách, ale bude to poprvé, co budou exhumovat. Zpráva o vyšetřování podle Üzümcüa bude k dispozici za měsíc.

Mluvčí OPCW řekl, že se prověřují všechny možnosti pro získání důkazů a že je „předčasné spekulovat o tom, kdy bude připravena zpráva určená členským zemím OPCW”.

Sýrie a její spojenec Rusko popírají použití chemických látek v Dúmě. Rusko vedlo vlastní šetření a některé západní státy Moskvu obvinily, že se snaží klást vyšetření OPCW překážky. Ruská delegace 26. dubna přivedla do sídla OPCW v Haagu několik Syřanů, kteří měli podat důkazy o tom, že v Dúmě nemohly být použity chemické zbraně.

Británie, Francie a USA na protest toto jednání OPCW bojkotovaly a obvinily Rusko, že z organizace činí divadlo. Syrští svědci tvrdili, že při útoku nebyly cítit chemikálie a že dušení lidí způsobil prach z exploze.

Reklama

Výběr článků

Načítám