Hlavní obsah

Oběti Tajfunu pohřbívají na Filipínách do masových hrobů

Manila
Aktualizováno

Šest dní po ničivém tajfunu, který zasáhl Filipíny, bojují postižené oblasti stále s nedostatkem jídla, pitné vody a zdravotnických potřeb. Distribuce pomoci se ale pomalu lepší. V nejhůře zasaženém městě Haiyan zůstává mnoho neidentifikovaných těl, které místní začali pohřbívat do masových hrobů. Oficiální bilance obětí udává víc než 2350 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ničivého tajfunu na FilipínáchVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek večer se objevily nejasnosti kolem dosavadního počtu obětí tajfunu.

Podle Amandy Pittové z mezinárodního Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), což je orgán OSN, zemřelo nejméně 4460 lidí. Tento údaj vychází podle Pittové ze statistik filipínské vlády.

Agentura AP ale svou původní zprávu o 4460 mrtvých později stáhla. Některé další zahraniční agentury z tohoto počtu obětí zatím vycházejí.

Tajfun byl extrémně silný, před tím, než v pátek dosáhl pobřeží, vítr měl rychlost přes 300 km. Zpustošil filipínské ostrovy Leyte a Cebu. Nejvíce postiženým městem je Tacloban, kde chybí potraviny i voda, a došlo tam i k rabování.

Foto: Edgar Su, Reuters

Policista pomáhá ukládat těla do masového hrobu-

Podle Spojených národů postihl tajfun 11 miliónů lidí, přičemž 600 000 jich přišlo o střechu nad hlavou. Televize NBC uvedla, že mnohé z obětí tajfunu končí v masových hrobech.

Foto: Edgar Su, Reuters

Lidé s pomocí policistů ukládají mrtvé do masového hrobu ve filipínské Taclobanu

Těla se z Taclobanu odvážejí pryč. Vyfotografují se, i když mají někdy obličej změněný k nepoznání, dá se na ně číslo a naloží na nákladní auto. Odvážejí se na korbách po desítkách, protože se rozkládají, vzduch kolem nich se nedá dýchat a hrozí epidemie.

Místní radnice v této jinak katolické zemi přestala dbát na pietu, hygiena je důležitější. Mezi mrtvými jsou přitom i malé děti. Skoro každý ve městě o někoho přišel a mnohá těla nemá ani kdo identifikovat. Přesto úřady doufají, že se někdy podaří mrtvé identifikovat.

Nyní se však těla se ukládají do masových hrobů bez modliteb, jedno vedle druhého, jak leží v černých pytlích. Práce neustává, před radnicí leží další desítky mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám