Hlavní obsah

Obama varoval, že al-Kajda připravuje další útok na USA

– Washington • Aktualizováno
Novinky,

Americký prezident Barack Obama v pátek oznámil svou novou strategii pro Afghánistán a Pákistán. Zdůraznil, že teroristická síť al-Kajda musí být poražena v obou zemích, kde připravuje nové útoky na USA, jejichž cílem je zabít co nejvíce lidí. Podle něj to však není problém pouze pro USA, nýbrž pro celý svět, protože al-Kajda útočí v mnoha dalších zemích. V Afghánistánu není podle něj možné vyhrát bez toho, aby byla poražena al-Kajda v Pákistánu.

Článek

Obama současně ale uvedl, že samotná armáda nestačí, že je nutné zajistit další rozvoj oblasti. Stahování z Iráku podle něj USA umožní nasadit v oblasti dost vojáků.

O jednotlivých prvcích nové strategie už v posledních týdnech informovala média. Jedním z nich je  posilování amerických sil v oblasti nebo snahy posílit afghánskou armádu či záměr poslat do země civilní odborníky, kteří by pomohli zlepšit životní situaci v zemi. Zopakoval, že se afghánská vláda musí zbavit korupce.

Je to osm let, co byl Tálibán zbaven moci a válka zuří dál.
Barack Obama

Obama neuvedl, jak dlouho bude případná válka trvat. Zveřejnění časového plánu se ani nečekalo. Z jeho vystoupení je jasné, že do roku 2011 budou Američané rozhodně v zemi přítomní ve velké síle, protože nejdříve v tom roce se podaří dostatečně posílit a rozšířit afghánskou armádu a policii, aby mohla sama lépe bojovat se vzbouřenci z Tálibánu a al-Kajdy. Afghánská armáda by v té době měla mít 134 000 mužů a policie 82 000.

Obama přiznal, že koaliční síly v Afghánistánu jsou v těžké situaci

Obama otevřeně připustil, že v Afghánistánu je situace obtížná: "Je to osm let, co byl Tálibán zbaven moci a válka zuří dál a Tálibán ovládá oblasti na jihu. Rok 2008 byl nejvražednější pro americké vojáky.“ Loni jich v Afghánistánu zemřelo nejvíce od počátku konfliktu.

Obama uvedl, že další pokračování bojů a vysílání posil nebude populární a mnozí se budou ptát proč, neboť to bude znamenat další padlé. Od posil ale nemíní ustoupit, potvrdil vyslání dalších 4000 mužů, kteří mají především cvičit afghánské vojáky a policisty. [celá zpráva]

V Afghánistánu v současnosti působí 38 000 amerických. Obama už oznámil plán vyslat letos dalších 17 000 vojáků.[celá zpráva]

"Al-Kajda a teroristé, kteří připravili útoky 11. září 2001 jsou pořád v Afghánistánu a Pákistánu. Zpravodajci uvádějí, že v bezpečných přístavech v Pákistánu připravují další útoky na USA,“ řekl Obama a dodal: "Osud Afghánistánu závisí na osudu Pákistánu.“

Al-Kajda a teroristé, kteří připravili útoky 11. září 2001, jsou pořád v Afghánistánu a Pákistánu. Zpravodajci uvádějí, že v bezpečných přístavech v Pákistánu připravují další útoky na USA.
Barack Obama

Podle Obamy ale válka v Afghánistánu není jen věcí USA. Připomenul, že s al-Kajdou jsou spojeny teroristické útoky v Londýně, Bali a dalších zemích. Zmínil, že nejvíce krve, kterou má al-Kajda na rukou, je krev muslimů. Teroristé nejsou jen nebezpečím pro Afghánistán a USA, ale také pro Pákistán.

"Al-Kajda zabila od 11. září tisíce Pákistánců, vyhazovala do povětří jejich domy,“ řekl americký prezident. Méně radikálním příslušníkům hnutí musí být umožněna integrace do společnosti.

"Al-Kajda zabila od 11. září tisíce Pákistánců, vyhazovala do povětří jejich domy,“ řekl americký prezident. Méně radikálním příslušníkům hnutí musí být umožněna integrace do společnosti.

Současně ve svém projevu uvedl, že není záměrem ovládat Afghánistán, nebo mu něco diktovat.

Na válku v Afghánistánu chyběli kvůli Iráku vojáci

Americký prezident přiznal, že i politika USA přispěla k současné situaci. Kvůli válce v Iráku nebylo možné vyslat do Afghánistánu dostatečně početné síly. Američané se navíc soustředili jen na boj, ne na obnovu země.

I to se má v novém pojetí změnit. Do země už míří posily, neboť se vojáci stahují z Iráku, a počítá se s větším nasazením civilistů, kteří mají pomáhat v obnově společnosti.

Požádal Kongres aby po dobu pěti let pravidelně uvolňoval 1,5 miliardy na pomoc Pákistánu. Podtrhl přitom, že nepůjde ani u Afghánistánu, ani u Pákistánu o bianco šek. V případě Afghánistánu zdůraznil, že vláda musí bojovat s korupcí, která ji oslabuje.

Strategie se líbí Pákistánu i Afghánistánu

Pákistán novou americkou strategii uvítal a slíbil, že bude spolupracovat. Všechny hlavní závěry Obamova projevu uvítala také afghánská vláda, zejména fakt, že hrozba al-Kajdy přichází z Pákistánu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám