Hlavní obsah

Obama poslal Kimovi osobní dopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Soul

Americký prezident Barack Obama poslal svému severokorejskému protějšku Kim Čong-ilovi osobní dopis, v němž ho nabádá k obnovení jednání o jaderném odzbrojení KLDR. Uvedl to deník The Washington Post s odkazem na vysoce postavený zdroj z ministerstva zahraničí. Agentura AP nezávisle upozornila, že se Kimovo zdraví zhoršuje.

Článek

Dopis minulý týden do Pchjongjangu doručil zvláštní vyslanec USA pro Severní Koreu Stephen Bosworth. Vládní zdroj uvedl, že obsah dopisu se obecně týkal Bosworthova poslání. „Severokorejci mají na výběr: pokračovat a dále se izolovat, anebo těžit z návratu k šestistranným rozhovorům a ukončení svého programu jaderného zbrojení,“ doplnil zdroj.

Není jasné, zda Kim Čong-il Obamovi odpověděl. Bosworth se s ním nicméně nesetkal. O své návštěvě po zastávce v Moskvě v úterý informoval ministryni zahraničí Hillary Clintonovou.

Osobní dopis Kimovi zaslali i Obamovi předchůdci George W. Bush a Bill Clinton. Oba pro něj měli podobné návrhy. Clinton v říjnu 1994 sliboval financování jaderného zařízení za čtyři miliardy dolarů, které by nahradilo komplex podezřelý z výroby plutonia pro jadernou bombu.

KLDR od té doby už provedla dva testy nukleární bomby, ten druhý letos v květnu.

Kimovo zdraví se zhoršuje

Agentura AP s odkazem na rozhlasovou stanici Otevřené rádio pro Severní Koreu ve středu informovala, že Kim Čong-il trpí chronickou laryngitidou (zánětem hrtanu), kterou mu pravděpodobně způsobilo jeho nadměrné kouření a pití. A nemůže pracovat, aniž by každý druhý den neodpočíval.

Nemoc sedmašedesátiletého severokorejského diktátora se prý zhoršila minulý měsíc, přestože se Kim vzpamatoval z předpokládané mozkové mrtvice a ledvinového onemocnění, o nichž se objevily zprávy v loňském roce.

Svého času se Kim těšil pověsti znalce jídla a pití, který si užíval cigaret a kvalitních vín. Avšak svého zvyku nepřetržitě kouřit se údajně zbavil už před několika lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám