Hlavní obsah

Obama navštíví Hirošimu. Jako první prezident USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Barack Obama bude prvním prezidentem USA, který ve funkci navštíví Hirošimu - město, na které Američané v roce 1945 shodili atomovou bombu. Bílý dům o tom informoval v úterý a potvrdil tak dřívější spekulace japonských médií, které japonská vláda vyvracela.

Foto: U.S. Army/Hiroshima Peace Memorial Museum/Handout, Reuters

Atomový hřib nad Hirošimou

Článek

„Prezident uskuteční historickou návštěvu Hirošimy s premiérem Šinzóem Abem, aby zdůraznil svůj závazek vůči míru a bezpečnosti ve světě bez jaderných zbraní,“ uvedl v tiskovém prohlášení Bílý dům.

Obama už v minulosti prohlásil, že by pro něj bylo ctí, kdyby mohl navštívit Hirošimu a Nagasaki, obě města, na která Američané koncem druhé světové války shodili atomovou pumu.

Obamův tiskový poradce Ben Rhodes nyní doplnil, že Obama nehodlá revidovat historii, nýbrž chce nabídnout „vizi pro společnou budoucnost“.

Obamovu návštěvu předznamenala nedávná průlomová cesta jeho ministra zahraničí Johna Kerryho do Hirošimy. Kerry zavítal k památníku obětí v dubnu společně s šéfy diplomacií zemí skupiny G7. Za jaderný útok se výslovně neomluvil. [celá zpráva]

O tom, že by Hirošimu mohl navštívit Obama, spekulovala už dříve japonská média. Obama totiž bude tento měsíc přítomen výročnímu summitu G7 v Japonsku. Tokio ovšem spekulace o jeho cestě do Hirošimy dosud vyvracelo.

Návštěva bude součástí Obamovy cesty do Asie, během níž zavítá také do Vietnamu.

Hirošimu už dříve navštívil bývalý prezident USA Jimmy Carter, ale až po odchodu z Bílého domu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Výbuch uranové bomby vytvořil nad Hirošimou efekt „druhého slunce“ 6. srpna 1945 krátce po osmé hodině ranní. Většina obětí hned zemřela, ostatní lidé podlehli svým zraněním v následujících dnech. Mnoho přeživších pak v dalších letech onemocnělo v důsledku ozáření.

V Hirošimě přišlo o život 140 000 lidí a město bylo srovnáno se zemí, stejně jako Nagasaki o tři dny později, kde bylo zabito 80 000 lidí.

Související téma:

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Svržení bomb přinutilo Japonsko ke kapitulaci, čímž fakticky skončila druhá světová válka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám