Hlavní obsah

Obama mluvil s Putinem, ocenili smlouvu s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama se dnes v telefonátu shodli na pozitivním hodnocení jaderné smlouvy s Íránem. Oznámila to agentura TASS s odkazem na tiskovou službu Kremlu. Oba státníci prý zdůraznili odpovědnost USA a Ruska za bezpečnost a stabilitu ve světě.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Smlouva s Íránem, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za uvolnění mezinárodní sankcí, byla uzavřena v úterý po mnohaletém úsilí vyjednavačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a Evropské unie. Dosažení dohody vyvolalo široký mezinárodní souhlas, dokument tvrdě kritizoval jen Izrael.

"Bylo konstatováno, že úspěchu při hledání politického a diplomatického řešení této otázky bylo dosaženo díky konstruktivní spolupráci šesti světových mocností, Íránu a EU," citovala ruská agentura z prohlášení Kremlu. Obama a Putin podle ní "zdůraznili roli rusko-amerického dialogu při zajištění bezpečnosti a stability ve světě.

Obama v úterý bezprostředně po dosažení dohody telefonicky gratuloval nejvyšším představitelům Británie, Francie a Německa a šéfce diplomacie EU Federice Mogheriniové.

Obama a Putin si dnes rovněž vzájemně blahopřáli ke 40. výročí společného sovětsko-amerického vesmírného projektu Sojuz-Apollo, uvedl TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám