Hlavní obsah

Novým prezidentem Světové banky bude Robert Zoellick

Novinky, ČTK, The New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Výkonná rada Světové banky v pondělí jednomyslně schválila nominaci Roberta Zoellicka na funkci nového prezidenta instituce. Zoellick nahradí Paula Wolfowitze, který musí úřad opustit kvůli údajnému střetu zájmů. Wolfowitz z vedení banky odejde k 30. červnu.

Článek

Zoellick si zajistil podporu Výkonné rady již minulou středu poté, co před ní stanul se svou zprávou o jednáních s představiteli bank různých světových zemí a představil svou vizi o budoucím směřování Světové banky pod jeho vedením. Pondělní hlasování bylo formální záležitostí.

"Výkonná rada shledala, že Zoellick rozumí problémům a potřebám banky," řekl ve středu jeden z jejích členů.

Zoellick dříve pracoval jako náměstek na ministerstvu zahraničí, kromě toho však působil jako obchodní zmocněnec americké vlády, a má tedy široké diplomatické zkušenosti. Zoellickovo jmenování se očekávalo, protože žádná členská země svého kandidáta na funkci prezidenta SB nenavrhla.

Rozhodnutí nejvyššího orgánu banky mimo jiné znamená, že nebude porušena dosavadní praxe, kdy v čele Světové banky stojí Američan, zatímco v čele Mezinárodního měnového fondu, což je sesterská organizace, má vedoucí roli vyhrazenu Evropan. MMF nyní vede Španěl Rodrigo Rato.

Zoellick má vrátit bance důvěryhodnost po Wolfowitzově aféře

Wolfowitz byl v čele SB dva roky, od začátku se ale setkával s nevolí a především evropské země vůči němu měly spoustu výhrad. Wolfowitz doplatil na to, že ve snaze vyhnout se střetu zájmů dohodl své přítelkyni z banky přestup na ministerstvo zahraničí. [celá zpráva] Část zaměstnanců ho pak ze střetu zájmů stejně obvinila.

Robert Bruce Zoellick

Narodil se 25. července 1953 ve státě Illinois. Vystudoval právo a veřejnou politiku na Harvardské univerzitě.

Pracoval na různých postech ve státní administrativě, zejména na ministerstvu financí (1985 až 1988). Po nástupu George Bushe staršího do prezidentského úřadu přešel na ministerstvo zahraničí.

V roce 1993 na čas vládní administrativu opustil, aby pracoval ve finančním sektoru a zároveň přednášel a studoval. V roce 2000 se během prezidentské kampaně stal poradcem George W. Bushe pro zahraniční otázky. V týmu vedeném Condoleezzou Riceovou setrval, až byl v roce 2005 jmenován její náměstkem v zahraničním resortu.

O rok později úřad opustil a stal se výkonným ředitelem investiční banky Goldman Sachs.

Zoellicka navrhl do funkce americký prezident George Bush. Úkolem nového šéfa Světové banky tak bude především zklidnit situaci v bance a vrátit jí důvěryhodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám