Hlavní obsah

Nový prezident Mexika si sníží plat na polovinu příjmu předchůdce

Designovaný mexický prezident Andrés Manuel López Obrador si chce v budoucnu výrazným způsobem snížit svůj plat, napsala agentura DPA. Od prosince, kdy se svého úřadu ujme, začne vydělávat kolem 5000 euro (125 tisíc korun), což je o 40 procent méně, než dosud měl jeho předchůdce Enrique Peña Nieto. Ten pobíral měsíční plat ve výši 12 tisíc euro (asi 300 tisíc korun)

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Andres Manuel López Obrador

Článek

Budoucí hlava Mexika slibuje ještě tvrdší úspory ve vládních úřadech. Během jeho šestiletého období si žádný státní úředník nebude moci vydělat více než prezident.

Obrador slibuje, že z peněz daňových poplatníků půjde méně na požitky vysokých vládních úředníků, jako jsou řidiči, tělesní strážci a soukromé zdravotní pojištění. Prezidentská rezidence se podle něho stane kulturním centrem a bývalí prezidenti už nebudou pobírat důchody.

Hlavním cílem, který si nový prezident vytkl, je zastavit korupci. Na indexu vnímání korupce organizace Transparency International, která v něm hodnotí 180 zemí světa, je Mexiko 135. López Obrador řekl, že veřejní činitelé budou muset zveřejňovat svůj majetek a korupce bude považována za závažný trestný čin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám