Hlavní obsah

Nový filipínský prezident chce obnovit trest smrti

– Manila

Nově zvolený filipínský prezident Rodrigo Duterte slíbil, že znovu zavede trest smrti a dá bezpečnostním složkám povolení zabíjet. Jde o další z řady kontroverzních slibů, které budoucí filipínský vůdce učinil.

Foto: Keith Bacongco/File Photo, Reuters

Rodrigo Duterte

Článek

„Vyzvu Kongres, aby zavedl trest smrti oběšením,” uvedl Duterte na tiskové konferenci. Bezpečnostní složky by měly dostat povolení zabíjet v případě, že půjde o organizovaný zločin či osoby, které se budou bránit zadržení.

Trest smrti byl na Filipínách zrušen v roce 2006.

Duterte se v roce 1988 stal poprvé starostou města Davao na jihu země, kde si získal oblibu tvrdou kampaní proti zločinu a získal přezdívku „exekutor”. V letech 2010 až 2013 ho ve funkci nahradila jeho dcera Sara, od 30. června 2013 se stal opět starostou. V době, kdy byl starostou, zabily bezpečnostní složky v Davau  přes 1000 údajných zločinců.

Duterte v předvolební kampani mimo jiné sliboval, že během šesti měsíců vymýtí zločinnost a skoncuje s korupcí. Velký ohlas u voličů měla také jeho kritika přetrvávající chudoby a sociální nerovnosti, s nimiž si vládnoucí elita nedokázala poradit, přestože za vlády prezidenta Benigna Aquina patřily Filipíny mezi země s největší mírou hospodářského růstu v Asii. Mluvil o tom, že prezidentský palác přemění na nemocnici.

Duterte již dříve oznámil, že by chtěl zakázat alkohol a kouření, uvedla britská BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám