Hlavní obsah

Novozélandské město zasažené zemětřesením trápí vichřice a otřesy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Silné následné otřesy a vítr o síle vichřice v neděli trápí druhé největší novozélandské město Christchurch, kde začaly odklízecí práce poté, co ho zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 80 let.

Článek

Otřesy o síle 7,1 stupně Richterovy škály zasáhly Christchurch a rozsáhlé okolí v sobotu časně ráno. Zemětřesením popraskaly silnice, popadaly sloupy elektrického vedení, narušilo se vodovodní a odpadní potrubí a poškozeno bylo asi 500 domů. Naštěstí nikdo nezahynul a nemocnice hlásí jen několik zraněných osob.

Následné otřesy, z nichž nejsilnější dosáhl síly 5,1 stupně, dál uvolňují cihly a kusy fasád poškozených domů. Meteorologové varují, že silný vítr může dosáhnout až rychlosti 130 kilometrů v hodině, což by dál ohrozilo narušené budovy.

Téměř 300 lidí, kteří museli kvůli zemětřesení opustit své domy, stále zůstává v evakuačních střediscích a asi 1000 osob dostává jídlo od humanitárních skupin. Elektřina byla obnovena v 90 procentech zasažené oblasti a dodávka vody v 80 procentech, ale zatím ji stále není bezpečné pít kvůli kontaminaci z popraskaného odpadního potrubí.

První odhady uvádějí, že otřesy napáchaly škody asi za dvě miliardy novozélandských dolarů (zhruba 27,6 miliardy korun), ale státní pojistný fond pro případ katastrof má dostatečné jmění, aby pokryl všechny požadavky, uvádějí oficiální zdroje.

Velké veřejné stavby včetně hlavních mostů, letiště, univerzity a sportovních stadionů, které budou příští rok hostit zápasy ragbyového mistrovství světa, zřejmě utrpěly jen povrchové škody; podrobné inženýrské posouzení ale ještě pokračuje.

Stav nouze v celé oblasti zatím zůstává v platnosti, ale noční zákaz vycházení v těžce poškozené obchodní čtvrti už byl zrušen. "Máme před sebou několik hodně těžkých dnů a já nejsem příliš optimistický," řekl starosta Christchurche Bob Parker místní televizní stanici. "Byl bych rád, kdyby se centrum otevřelo pro podnikání už zítra, ale při pohledu na některé budovy to nevypadá moc pravděpodobně," dodal.

Novozélandské souostroví leží v oblasti, kde se stýkají dvě tektonické desky. Zemi každoročně zasáhne asi 14 000 zemětřesení, avšak jen asi 150 z nich lidé pocítí. Necelá desítka způsobí nějaké škody.

Foto: Simon Baker, Reuters

Řada domů ve městě byla zcela zničena

Toto zemětřesení je srovnatelné s tím, které v lednu zasáhlo Haiti. Avšak vzhledem k normám pro stavebnictví jsou škody na Novém Zélandu výrazně nižší; zřítily se zejména starší domy.

Reklama

Související články

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice v pátek zasáhlo Nový Zéland. Způsobilo především značné materiální škody, hlášeny jsou pouze dvě vážně...

Výběr článků

Načítám