Hlavní obsah

Nová japonská loď má jméno po předchůdkyni, která útočila na Pearl Harbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko uvedlo ve středu do provozu svou druhou vrtulníkovou výsadkovou loď DDH 184 Kaga, kterou mnozí označují za zamaskovanou letadlovou loď. Má průběžnou palubu a délku 248 m, což je jen o dvacet metrů méně, než kolik měří francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Sporné je i jméno lodě Kaga, stejné mělo plavidlo útočící na Šanghaj a Pearl Harbor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko uvedlo do provozu vrtulníkovou výsadkovou loďVideo: Reuters

 
Článek

Kaga stejně jako sesterská loď Izumo je prioritně určená k boji proti ponorkám, využít se ale má i při mírových operacích a zásazích při humanitárních katastrofách. Jde ale o značně velké plavidlo srovnatelné s americkými výsadkovými loděmi třídy Wasp, které jsou vyzbrojené i letadly s krátkým vzletem a přistáním AV-8B Harrier a F-35B Lightning II.

Kaga měří 248 metrů na délku a 38 metrů na šířku a má výtlak 24 000 tun; Wasp má 257 metrů. Loď je tedy větší než nosiče kolmostartujících letadel Harrier, které využívá Španělsko a Itálie, uvedl web Cimseg. Přesto má japonská loď nést jen sedm protiponorkových vrtulníků a dva záchranné. Ročenka Jane´s, monitorující výzbroj ve světě, uváděla, že je určena pro 14 vrtulníků.

Foto: Kyodo, Reuters

Japonské vrtulníkové torpédoborce Izumo (vlevo) a Kaga v Jokohamě

Zamaskovaná letadlová loď

Vzhledem k velikosti a konstrukci se objevily spekulace, že ve skutečnosti jde o zamaskovanou letadlovou loď, i když Kaga ani Izumo nejsou vybaveny katapulty pro start palubních letadel ani záchytnými lany pro jejich přistání. Ty ale nepotřebují letadla kategorie STOVL s vertikálním nebo extrémně krátkým startem, jako F-35B Lightning. Japonsko ovšem zatím tuto verzi neobjednalo, avšak loni dostalo první z 42 letadel pozemní verze Lightningu F-35A. Podle serveru The Diplomat se však v létě 2018 očekává vypsání kontraktu pro dodávku až stovky bojových letadel páté generace pro japonské obranné síly. Mohou mezi nimi být i stroje F-35B.

Protože jsou lodě deklarované jako vrtulníkové a protiponorkové, nejsou v rozporu s japonskou pacifistickou ústavou, která silám japonské sebeobrany nedovoluje vlastnit útočné zbraně včetně letadlových lodí.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Kaga vyplouvá z přístavu

 Japonsko se vzdaluje pacifismu 

I ve stávající podobě jsou ale obě lodě výrazným posílením japonské armády, která tak reaguje na agresivní politiku Číny. Ta silně zbrojí, už má první letadlovou loď, a klade si nároky na ostrovy v Jihočínském a Východočínském moři.

„Čína budováním základen a nátlakovým jednáním narušuje status quo v Jihočínském moři a vzbuzuje u mezinárodního společenství obavy o bezpečnost,” řekl při slavnostním uvedení lodi do služby náměstek japonského ministra obrany. V květnu by měla loď Izumo na tři měsíce působit v oblasti Jihočínského moře, sdělil agentuře Reuters informovaný zdroj.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Vztyčování vlajky na lodi DDH 184 Kaga

Domovskou základnou Kagy bude město Kure na západě Japonska, zatímco Izumo operuje z přístavu Jokosuka poblíž Tokia.

Jména obou lodí již dříve nesla jiná plavidla japonského námořnictva. Čínský tisk připomněl, že loď jménem Izumo je pojmenována podle nejslavnější šintoistické svatyně, podílela se na invazi do Číny v roce 1937 a potopena byla až na konci války. Letadlová loď Kaga se také účastnila do roku 1937 války proti Číně, podílela se útocích na okolí Šanghaje, na jihovýchod Číny a účastnila se útoku na Pearl Harbor v roce 1941. Potopena byla o rok později u atolu Midway.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Posádka na palubě lodi Kaga

Čína ostře reagovala už v roce 2013 na spuštění lodě Izumo slovy: „Japonsko by se mělo poučit z historie a setrvat u své politiky sebeobrany.“

Současná japonská vláda premiéra Šinza Abého se snaží změnit pacifistickou ústavu. Už předloni byl schválen zákon, který umožňuje nasazení vojáků za hranicemi Japonska, podílet se na mezinárodních operacích a přijít na pomoc napadeným spojencům. [celá zpráva]

Ministryní obrany se loni stala Tomomi Inadová. [celá zpráva]

Ta je známa tvrdým postojem a neochotou uznat japonské válečné zločiny, jako bylo vyvraždění Nankingu, a navštěvuje i šintoistickou svatyni Jasukuni, kde jsou pohřbeni i váleční zločinci. [celá zpráva]

Japonsko neprošlo po druhé světové válce žádnou obdobou denacifikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám