Hlavní obsah

Noční oblohu nad Japonskem rozzářil jasný bolid

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nad středním a západním Japonskem proletěl v noci na neděli bolid jasný jako měsíc v úplňku. Vyvolal velkou pozornost a Japonci se mu věnovali na sociálních sítích, uvedla agentura Kjódó.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nad Japonskem proletěl meteorVideo: @ma_am_tiger via Spectee, AP

 
Článek

Bolid rozjasnil noční oblohu v neděli v 1:31 místního času. Zaznamenalo ho množství kamer. Pozorovatelé na Twitteru upřesnili, že objekt vydával hlasitý rachot. „Obloha byla úplně jasná,“ dodal další.

Ředitel planetária v Akaši Takeši Inoue řekl, že takto jasné bolidy jsou vzácné. Za bolidy se obvykle označující meteory jasnější než Venuše. „Jsme přesvědčeni, že poslední záblesk světla byl tak jasný jako měsíc v úplňku,“ dodal.

Foto: AP

Nad Japonskem proletěl meteor.

Národní astronomická observatoř uvedla, že jasných meteorů je pozorováno každý měsíc několik, ale je vzácné, že lidé přitom slyší nějaký hluk.

Podobně jasný meteor byl v Japonsku pozorován už v červenci nad Tokiem, letěl z jihozápadu na severovýchod. Úlomky tohoto meteoritu byly později nalezeny v prefektuře Čiba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám