Hlavní obsah

Nigerijská armáda údajně ví, kde se nacházejí unesené školačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel nigerijského letectva Alex Badeh v pondělí oznámil, že armáda už ví, kde se nachází více než 250 školaček unesených příslušníky teroristického hnutí Boko Haram. Konkrétní místo prý však z taktických důvodů nemůže prozradit, informovala agentura Reuters. Badeh zároveň oznámil, že vojáci neplánují dívky osvobodit násilím, aby jim přitom neublížili.

Foto: Reuters TV, Reuters

Unesené nigerijské školačky donutili konvertovat k islámu.

Článek

Nigerijská vláda podle zpravodajského serveru BBC odvolala již téměř dojednanou dohodu o výměně unesených školaček za vězněné příslušníky Boko Haram. Hnutí uneslo více než 300 školaček z gymnázia v Chiboku na severu země v polovině dubna. O měsíc později se zmocnilo dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala.

Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout. Únosci dali najevo, že unesené hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, anebo využívat jako sexuální otrokyně.

Úřady údajně zahájily vyjednávání s teroristy krátce poté, co jejich vůdce Abubakar Shekau nabídl výměnu dívek za své vězněné spolubojovníky. Zprostředkovatel prý navštívil přímo místo na severovýchodě země, kde jsou dívky drženy. Potvrdily se tak teorie, že školačky jsou stále v Nigérii, a nikoli v sousedním Čadu nebo Kamerunu.

Jednání, které prý spělo k uzavření dohody, bylo zrušeno krátce po návratu prezidenta Goodlucka Jonathana z bezpečnostní konference v Paříži. Důvod zrušení tohoto záměru prozatím není znám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám