Hlavní obsah

Ničivé požáry budou Austrálii ohrožovat do začátku dubna

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Horké, suché a větrné počasí, které vedlo v jihovýchodní Austrálii k ničivým požárům, může trvat až do dubna. V úterý před tím varovaly tamní úřady.

Článek

Požáry z počátku února zabily nejméně 210 lidí, zničily 2000 domů a z domovů vyhnaly 7000 lidí. Začaly v sobotu 7. února, kdy v Melbourne naměřili nejvyšší teplotu v dějinách - 46 stupňů Celsia. Plamenům pomáhal vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině.

Ve státě Victoria sežehly 450 000 hektarů půdy. Sedm požárů, mezi nimi ten na rozloze 2500 hektarů u Daylesfordu, nadále trvá.

Státní úřad životního prostředí varoval, že se situace z počátku měsíce může vrátit. Meteorology znepokojuje zejména výhled na páteční horka. Místy mají teploty opět dosáhnout 40 stupňů Celsia. Vítr může zrychlit až na téměř 50 kilometrů v hodině.

"Takto to může pokračovat až do konce března a začátku dubna, pokud nezaprší,“ řekl mluvčí úřadu Stuart Ord. „Stát Victoria zažil vůbec nejsušší leden, celý rok v podstatě nepršelo. Do toho udeřilo nejhorší sucho za 13 let. Lesní půda je vysušená na troud,“ dodal. Meteorologové žádný déšť neočekávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám