Hlavní obsah

Neznámé krvácivé horečce v Tanzanii podlehli tři lidé, další jsou nakaženi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodoma

Tři lidé podlehli v africké Tanzanii nákaze dosud neidentifikovaným virem krvácivé horečky. Celkem se infekce potvrdila u třinácti lidí. Místní úřady se snaží vytrasovat jejich kontakty, zatímco laboratoře pátrají po původu patogenu. Testy na obávanou ebolu i marburg vyšly negativní. Vyloučily i covid.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vláda sestavila tým odborníků, kteří okolnosti výskytu této neznámé choroby stále vyšetřují,“ řekl novinářům šéf místního zdravotnického úřadu Aifello Sichalwe. Jeden z nakažených se podle něj už plně zotavil, další jsou stále nemocní a zůstávají v izolaci.

Krvácivé horečky tvoří skupinu vysoce infekčních virových onemocnění, která charakterizuje rychlý průběh a vysoká smrtnost. Prvotní příznaky se ale podobají chřipce, a lze je proto zaměnit s celou řadou jiných nemocí.

Výjimkou není ani infekce, která byla tento měsíc zaznamenána v Tanzanii na východě Afriky.

První případ nákazy virem marburg v Guineji, pacient zemřel

Svět

Nakažení si stěžovali na horečku, únavu a krvácení z tělesných otvorů, především z nosu. Pacienti pocházejí z regionu Lindi, navzájem se ale neznají a nebyli spolu zřejmě ani v kontaktu, uvedl britský list The Daily s odkazem na místní úřady. To vyvolává podezření, že může být ohnisko větší a nakažených víc.

Prezidentka Tanzanie Samia Suluhu Hassanová uvedla, že nákaza může souviset s pokračujícími zásahy člověka do přirozeného prostředí divokých živočichů. Ti mohou být přírodními rezervoáry dosud neznámých virů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám