Hlavní obsah

Nepál se řítí do covidové katastrofy

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šíření koronaviru v Nepálu nabralo na děsivé rychlosti. Země, kde se před měsícem nakazila stovka lidí denně, nyní hlásí 8600 nově infikovaných za 24 hodin. Pozitivních je 44 procent provedených testů, upozornila ve čtvrtek stanice CNN.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Nejhůř virus udeřil v metropoli Káthmándú, nákaza se objevila i v základním táboře u nejvyšší hory světa Mt. Everestu, což vláda „vyřešila“ zákazem mezinárodních letů.

Nepálský Červený kříž i Červený půlměsíc varují před katastrofou: země v současnosti hlásí denně kolem 20 případů na 100 tisíc obyvatel. „To je číslo, které měla Indie před čtrnácti dny. To, co se děje teď v Indii, je hrůzný obraz blízké budoucnosti Nepálu,“ řekl Nitra Prasad Timsina, šéf Nepálského Červeného kříže.

Indie nedbala varování expertů, teď čelí náporu covidu

Svět

Podle CNN může být situace v 33milionovém Nepálu ještě horší. Himálajská země má velmi křehký zdravotnický systém, méně lékařů na obyvatele i nižší proočkovanost.

Problémem je také čilý ruch na indicko-nepálské hranici. Mnozí Nepálci i Indové omezení na přechodech řeší tím, že se vydají na „zelenou hranici“. Navíc uzávěra, kterou úřady minulý týden zavedly, začala platit až po návratu mnohých migrujících dělníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám