Hlavní obsah

Narychlo postavené čínské nemocnice zejí prázdnotou

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Krátce poté, co vyšel na povrch skutečný rozsah epidemie viru Covid-19 ve městě Wu-chan, čínské sdělovací prostředky oznámily, že nechávají na místě narychlo postavit dvě nemocnice s celkovou kapacitou 1600 lůžek. Během týdne špitály skutečně stály, doteď ale zejí prázdnotou, upozornil britský deník The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová nemocnice ve Wu-chanu přijímá první pacientyVideo: Reuters

 
Článek

Čtyři týdny po otevření bylo ve větší nemocnici umístěno jen 90 pacientů, přestože její kapacita je 1600 lůžek. A ani druhá nemocnice zatím nezaplnila svých 1000 lůžek. Město Wu-chan přitom mezitím zřizuje nouzové nemocnice ve výstavních prostorách a na sportovištích a lékaři stále některé nemocné odmítají.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Sál jedné z provizorních nemocnic ve Wu-chanu.

Podle Guardianu to svědčí o tom, že je čínský byrokratický aparát příliš těžkopádný, funkcionáři dbají především na image a zdraví občanů pro ně není na prvním místě. Důvod, proč nejsou lůžka obsazená, Guardian výslovně nezmiňuje. Naznačuje nicméně, že jde o organizační selhání technokratů.

Foto: Cheng Min, ČTK/AP

Improvizovaná polní nemocnice vybudovaná na sportovním stadionu ve Wu-chanu.

V Číně kvůli koronaviru začínají padat hlavy

Svět

Fakt, že jsou čínské komunikační kanály a informační systémy určené primárně pro šíření propagandy, při současné epidemii brzdí efektivní předávání informací a koordinaci centrálních úřadů, místní samosprávy, zdravotnického personálu a bezpečnostních složek.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Stavba jedné z nemocnic ve Wu-chanu.

„Čínský centralizovaný systém a omezená svoboda slova tisku zdržely nezbytnou agresivní reakci, která bývala mohla pomoci zvládnout epidemii, když byla ještě na lokální úrovni,“ cituje britský deník Hung Ho-funga z Univerzity Johnse Hopkinse v USA.

Nákaza z Wu-chanu

Epidemie nového koronaviru, patřícího do stejného kmene jako původce onemocnění SARS, propukla v prosinci minulého roku v čínském městě Wu-chan. Od té doby se rozšířila do celé země a pronikla i do dalších částí světa včetně evropských zemí. Nemocných je už přes 50 tisíc, obětí přibližně 1500.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Obavy ze současného šíření koronaviru zvyšuje dlouhá inkubační doba, která dosahuje až 14 dní. Během ní sice infikovaní necítí žádné potíže, ale mohou nakazit další lidi.

Znepokojení také vyvolává možnost, že virus Covid-19 může zmutovat tak, že by se snadněji šířil a získal větší rezistenci vůči běžně používaným i speciálním a experimentálním antivirotikům.

Šíření koronaviru mimo Čínu zrychlí, varuje šéf WHO

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám