Hlavní obsah

Německý poslanec AfD Bystroň v Africe střílel s bělošskými aktivisty, sklízí za to ostrou kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý poslanec českého původu Petr Bystroň se na služební cestě v Jihoafrické republice setkal s členy krajně pravicové skupiny Suidlanders a zúčastnil se s nimi společného cvičení ve střelbě. Služební cestu poslanci německé protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) hradil Spolkový sněm, informovala televize ARD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Bystroň, Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

Zástupce Afd v zahraničním výboru Spolkového sněmu potvrdil, že se cvičení ve střelbě zúčastnil.

Suidlanders jsou podle agentury DPA protestantismem inspirované uskupení bělochů se zálibou ve zbraních a „s jednoznačným sklonem k rasismu“.

Němečtí sociální demokraté (SPD) a Zelení Bystroně ostře kritizovali. Místopředseda Spolkového sněmu Thomas Oppermann (SPD) uvedl, že pokud se Bystroň cvičné střelby opravdu zúčastnil, měla by se o věc zajímat německá kontrarozvědka. „A možná to byla jeho poslední služební cesta,“ podotkl Oppermann.

Poslankyně za Zelené Britta Hasselmannová poznamenala, že AfD se nemůže vážně tvářit, že nemá nic společného s rasismem. Služební cesta s nácvikem střelby je podle ní neslýchaný skutek, který „volá po objasnění“.

Mají strach a organizují

Bystroň sám řekl televizi ARD, že se styky se Suidlanders nemá žádný problém. Podle něj jde o organizaci vzešlou z jihoafrické občanské společnosti. „Vnímal jsem to tak, že to je organizace převážně bílých farmářů, kteří mají strach o svůj život a organizují se, aby přežili, pokud by došlo k nejhoršímu,“ prohlásil Bystroň.

Podle DPA neexistují spolehlivé údaje o počtu členů Suidlanders; odhady však hovoří o několika tisících, samotná organizace pak o desetitisících. Členové pocházejí především z menšiny hovořící afrikánštinou, která byla u moci do překonání režimu apartheidu v roce 1994.

Jihoafrická vláda se od minulého roku vyslovuje pro vyvlastnění bílých majitelů pozemků bez odškodnění, což je podle DPA vodou na mlýn malých extremistických skupin v JAR.

Bystroň mimo jiné v září doprovázel schůzku českého prezidenta Miloše Zemana s bývalým hlavním stratégem Bílého domu Stevem Bannonem, který usiloval o spojení nacionalistických a populistických sil v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám