Hlavní obsah

Nejvražednější nemocí v Číně je AIDS, počet obětí vzrostl pětinásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské úřady přiznaly, že ze všech infekčních nemocí si loni v zemi nejvíce obětí vyžádal AIDS. V prvních devíti měsících roku 2008 si virus HIV v Číně vyžádal 7000 obětí, uvedla stanice BBC s odkazem na zprávu čínského ministerstva zahraničí.

Článek

Nárůst počtu obětí je rapidní. Ještě před třemi lety bylo v Číně evidováno celkem 8000 obětí AIDS. Loni počet obětí ve srovnání s předchozím rokem vzrostl pětinásobně. Nemoc likvidující imunitní systém postižených lidí se tak stala v Číně poprvé nejsmrtelnější nemocí a odsunula na další místa tuberkulózu a vzteklinu.

Celkový počet nakažených virem HIV znám není.

Čína chce na rapidní růst počtu smrtelných případů AIDS reagovat vzdělávací kampaní. Hlavní příčinou šíření nemoci je nyní sex bez použití ochranných prostředků. Dříve se nemoc šířila především mezi nejohroženějšími populacemi, jako jsou narkomani přijímající drogy nitrožilně. Mnozí se také nakazili při transfúzích.

Problémem je i nárůst prostituce a fakt, že mnozí muži pracují daleko od rodin a mají více příležitostí k promiskuitě. Šíření nemoci souvisí i se změnami ve společnosti, která nyní akceptuje předmanželský sex.

V úterý Světová zdravotnická organizace varovala, že v Asii prudce přibývá AIDS u homosexuálů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám