Hlavní obsah

Nejnebezpečnější zemí světa pro ženy je Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnebezpečnější zemí pro ženy je Afghánistán, ukázala studie nadace Thompson-Reuters. Důvodem je nejen násilí, ale také chudoba, špatná zdravotní péče a postavení žen. Na druhém místě je Demokratická republika Kongo, následuje Pákistán, Indie a Somálsko, napsala BBC.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánské ženy před volební místností na kábulské policejní stanici

Článek

„Pokračující konflikt, nálety NATO a kulturní praktiky vytvářejí z Afghánistánu velmi nebezpečné místo pro ženy,“ řekla Antonella Notrary z skupiny Ženy dělají změny, která pomáhá zlepšit postavení žen ve světě.

„Ještě k tomu dodejme, že ženy, které se pokusí promluvit na veřejnosti nebo přijmou veřejnou funkci, jako je práce policistky nebo moderátorky vysílání, narušují zakořeněné principy toho, co je akceptovatelné u žen, a co ne a jsou často zastrašovány nebo zabity,“ doplnila.

Monique Villa, která stojí v čele nadace Thompson-Reuters, k tomu dodala: „Výzkum ukázal, že skrytá nebezpečí jako nedostatek vzdělání a mizerný přístup ke zdravotní péči je stejně, ne-li dokonce více vražedný než fyzické ohrožení jako znásilnění nebo vraždy, které se většinou dostanou do titulků.“

Právě Afghánistán ale kombinuje všechny aspekty, probíhá tam válka, země je rozvrácená a infrastrukturu se nedaří vybudovat, navíc tam vzbouřenecký Tálibán tvrdě prosazuje nejradikálnější formy islámského práva šaría. Ženy musejí být zahaleny a nesmějí se vzdělávat.

V Kongu se hromadně znásilňuje

Na druhém místě je Demokratická republika Kongo, která se stále ještě nevzpamatovala z velké africké války z konce devadesátých let a mnohé vzbouřenecké skupiny tam stále podnikají útoky. Často je provází hromadné znásilňování desítek, ne-li stovek žen, které je používáno i k zastrašování. [celá zpráva]

Každou hodinu je tam znásilněno skoro padesát žen. [celá zpráva]

Jeden z místních obyvatel uvedl, že žena je méně než mrtvá krysa. [celá zpráva]

Radikální islám v Pákistánu

Na třetím místě je Pákistán. Důvodem je nejvyšší počet vražd kvůli věnu, takzvaných vražd ze cti a dětských sňatků. Ze cti se zabíjejí ženy, které porušily islámské právo a pošpinily rodinu tím, že si nevzaly muže, který jim byl vybrán.

V Pákistánu tento týden policie zadržela dva muže, kteří ženu vysvlékli donaha a přinutili ji chodit vesnicí. Veřejné zostuzení musela strpět jako trest za provinění svého syna, kterého její trýznitelé obvinili, že měl nelegální poměr s manželkou jednoho z nich. Ostatní obyvatelé vesnice v provincii Chajbar Pachtunchvá u afghánských hranic se nepokusili útočníkům v jejich činu zabránit, protože ti byli ozbrojeni, řekl policejní náčelník Muhammad Alí Gandapúr.

Podle něj si jeden z obyvatel vesnice Nilor Bala stěžoval radě starších, že s jeho manželkou mají poměr dva muži. Vesnická rada mu doporučila, aby se rozvedl, ale on místo toho přizval ozbrojené kamarády a společně vpadli do domu matky jednoho z údajných milenců, kterého chtěli zabít. Když muže v domě nenašli, vyvlekli ven jeho matku, svlékli ji a přinutili nahou projít vesnicí.

V roce 2002 byla hromadně znásilněna žena v provincii Páňdžáb poté, co byl její bratr obviněn z milostných poměrů s místními ženami. Poškozená se pokusila dovolat spravedlnosti a proti násilníkům vznesla žalobu. Šest mužů bylo odsouzeno, ale letos v dubnu pět z nich pákistánský Nejvyšší soud viny zprostil, uvedla ČTK.

V Indii se domlouvají sňatky v dětství

Překvapivé je čtvrté místo Indie. Důvodem může být i skutečnost, že země je demokratická a o problémech se v ní mluví. Žije v ní ale početná muslimská komunita, která také uplatňuje princip vražd ze cti. Navíc je společnost stále rozdělena na kasty a sňatky se tam domlouvají už v dětství.Důvodem je i zabíjení novorozených děvčátek, protože nevěsta musí přinést věno.

Situace v mnohých chudých subsaharských zemích, kde se navíc běžně praktikuje ženská obřízka, je zřejmě horší. V některých zemích se navíc o obřízce a iniciačních obřadech nemluví.

Páté je Somálsko, které už skoro čtvrtstoletí nemá funkční vládu, je rozštěpené do řady oblastí, které mnohdy ovládají radikálové, fundamentalisté a zločinci. Zemi se snaží sjednotit islamisté napojení na al-Káidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám