Hlavní obsah

Nejhorší ohnivé peklo v dějinách Austrálie může mít 130 obětí

CNN, Novinky, DPA, ČTK, BBC, Australian
SYDNEY
Aktualizováno

Počet obětí ničivých požárů na jihovýchodě Austrálie vzrostl na 96. Mezi oběťmi jsou čtyři děti. Podle odhadů ale počet obětí ještě vzroste, vláda státu Victoria odhaduje možný počet obětí na 130. Sto lidí je stále nezvěstných. Úřady do postižených míst povolaly armádu. Stát už uvolnil deset miliónů australských dolarů na okamžitou pomoc.

Článek

Přes 400 požárů zpustošilo 22 měst. Spáleno je na 700 domů a 340 000 hektarů porostu. Škody na majetku zatím nahlásilo 3730 lidí, podle Červeného kříže ale bude jen počet osob, které ztratily střechu nad hlavou, několikanásobně vyšší.

Oběti požáru byly nalezeny nejen v troskách domů, ale také ve spálených autech, kterými se lidé snažili uniknout před stěnou plamenů vysokou často jako třípatrový dům.

V okolí Melbourne dosud hoří na 12 velkých požárů, které nejsou pod kontrolou. Bojuje s nimi 30 000 hasičů.

Plameny živí vysoké teploty a vítr. Ve státě Victoria vystoupila teplota v uplynulých dnech až 47 stupňů Celsia. Meteorologové slibují mírné ochlazení, předpovídají však, že horké dny zdaleka ještě neskončily. Naštěstí se čeká déšť.

"Peklo s veškerou svou zuřivostí navštívilo v posledních 24 hodinách dobré lidi ve Victorii," uvedl premiér Kevin Rudd, kterého citoval Morning Herald Sun. „Mnoho dobrých lidí nyní leží mrtvých, mnoho dalších leží se zraněními,“ dodal s tím, že je to tragédie pro stát Victoria a tedy pro celou Austrálii.

foto: Reuters/Mick Tsikas

Počet obětí zřejmě poroste. S popáleninami je hospitalizováno 18 osob a stav osmi z nich je kritický. „Škola je pryč, kulturní sál taky... někteří z něj neodešli zavčasu. Ztratili jsme přátele a ztratíme jich ještě víc,“ citovala BBC jednoho ze svědků. Záchranáři našli několik těl v automobilech, v nichž lidé uhořeli, když se snažili před plameny ujet.

Zcela vyhořelo město Marysville, v plamenech je také Kinglake. Podle některých hasičů je situace ještě horší než v roce 1983, kdy při ničivých požárech zahynulo v celé Austrálii 75 lidí, z toho 47 ve Viktorii.

Minulé ničivé požáry

16. února 1983 - lesní požáry ve Viktorii zabily 75 lidí a zničily 2 300 domů

8. ledna 1969 - nejméně 22 mrtvých a 230 zničených domů při požárech v zemědělské oblasti státu

7. února 1967 - 62 obětí a 1 300 domů, které lehly popelem v Hobartu na Tasmánii

13. ledna 1939 - 71 mrtvých, 700 zničených domů ve Viktorii

Únor - březen 1922 - šest desítek lidí zemřelo v Gippslandu na východě státu Viktoria

Do Victorie v neděli přijel premiér Kevin Rudd a uvolnil pro stát deset miliónů australských dolarů (151 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Vedro zabíjí australské seniory

Vlna mimořádných veder, kterým čelí jih Austrálie, si vyžádala přes dvě desítky obětí. Jen Adelaide uvádí 22 náhlých úmrtí, i když zatím není jasné, kolik...

Výběr článků

Načítám