Hlavní obsah

Nechci palubu opustit v rakvi. Na lodi v karanténě se šíří obavy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský turista Alan Steele byl v pátek převezen z výletní lodi Diamond Princess do japonské nemocnice. Potvrdila se u něj nákaza koronavirem. Na palubě zůstala jeho manželka, s níž na lodi trávil líbánky. Celkem se na výletní lodi virem nakazilo již 61 osob, jak informoval server The New York Times. Někteří cestující začali situaci na palubě sdílet online.

Foto: Profimedia.cz

Loď Diamond Princess zakotvila u Jokohamy.

Článek

Na obří výletní loď Diamond Princess, na níž cestovalo 3711 lidí, byla v pondělí uvalena karanténa. Plavidlo tak zakotvilo u japonských břehů nedaleko Jokohamy v Tokijském zálivu. Od pondělí se virem na lodi nakazilo již 61 lidí.

Možná se nakazím už dnes, nebo zítra.
japonský cestující na palubě

Mezi 41 lidmi, u nichž se nákaza virem 2019-nCoV potvrdila v pátek, je i britský turista Alan Steele, který si na výletní lodi užíval líbánky společně se svojí manželkou Wendy. Nyní byl však převezen do japonské nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z japonské výletní lodi vyložili dalších 10 nakažených pasažérůVideo: Reuters

Nákaza se potvrdila celkově u 61 osob z 273 testovaných. „V pátek budou všichni převezeni do nemocnic v okolí,” uvedl japonský ministr zdravotnictví Katsunobu Kato.

Nechci tuhle loď opustit v rakvi
americká cestující na palubě

Alan Steele na sociálních sítích uvedl: „Chci vám dát vědět, že mi byl diagnostikován koronavirus a jsem přepravován do nemocnice. Momentálně se u mě neprojevují žádné příznaky nemoci, takže je možné, že jsem přenašečem. Jakmile to bude možné, dám vám vědět, jak se mi daří.”

Strach, ale i pozitivní nálada

Mezi některými pasažéry se začíná šířit strach. „Nechci opustit tuhle loď v rakvi,” uvedla jedna americká cestující. Na palubě rovněž zavládly obavy o dostatek zdravotního materiálu, což demonstruje čin japonské pasažérky, která z balkonu vyvěsila japonskou vlajku s nápisem „nedostatek medicíny”.

„Možná se nakazím už dnes, nebo zítra,” napsal na Twitteru japonský cestující z výletní lodi, který o situaci na palubě informuje online. Ten údajně slyší kašel s bolestivými nářky od cizinců v okolních kajutách. Všiml si také toho, že personál roznáší jídlo z kajuty do kajuty.

Někteří lidé z lodi však naopak tweetují o tom, že díky úsilí personálu se daří na lodi udržovat poměrně pozitivní nálada. „Musíme všichni personálu poděkovat za jejich snahu,” píše další cestující. Na videu, které zveřejnil, je vidět skupina cestujících na čerstvém vzduchu a zdá se, že místy vládne i pozitivní nálada.

Z dvacítky nakažených lidí, kteří byli převezeni do nemocnic v průběhu týdne, je jedna osoba v kritickém stavu, uvedl ministr Kato bez dalších podrobností.

Mezi nově nakaženými je 21 Japonců, dále pak občané Spojených států, Kanady, Austrálie a Argentiny a Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Cestující jsou na lodi v karanténě.

Výletní loď v Japonsku je zamořená koronavirem, počty nakažených stoupají

Svět

Cestující, u kterých se na palubě projevují příznaky onemocnění, jsou podrobováni dalším vyšetřením. Někteří se tak podle serveru Daily Mail obávají toho, že v karanténě stráví delší dobu, než jsou původně plánované dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám