Hlavní obsah

Návštěva Bidenové v uprchlickém táboře připomínala manévry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Spojené státy věnují na pomoc suchem stiženým zemím východní Afriky 105 miliónů dolarů (téměř 1,8 miliardy korun). Oznámily to podle ČTK v pondělí večer, kdy navštívila keňských tábor Dadaab plný somálských uprchlíků manželka amerického viceprezidenta Jill Bidenová. List Daily Telegraph kritizuje pompéznost návštěvy.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Žena amerického viceprezidenta Jill Bidenová a další američtí představitelé v uprchlickém táboře v Keni

Článek

Podle odhadů OSN zemřelo na jihu Somálska kvůli hladomoru v minulých třech měsících přes 29 000 dětí ve věku do pěti let. Podvýživou je podle Spojených národů ohroženo na 640 000 somálských dětí a v příštích týdnech k nim přibudou další.

Potravinovou pomoc potřebuje naléhavě přes 12 miliónů občanů v Africkém rohu. Patří k nim téměř polovina z necelých deseti miliónů obyvatel Somálska.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Žena amerického viceprezidenta Jill Bidenová hovoří se Somálkou v uprchlickém táboře v Keni.

Další americká humanitární pomoc zemím Africkému rohu, kterou schválil prezident Barack Obama, má podle mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho sloužit k zajištění potravin, přístřešků nebo služeb zdravotníků pro lidi v nouzi.

Cirkus kolem Bidenové

Dadaab je vůbec největší uprchlický tábor na světě, žije v něm 440 000 lidí. Somálci do něj začali po desítkách tisíc přicházet v červnu. Bidenová řekla, že hlavním důvodem její návštěvy je pobídnout dárce a přesvědčit je o tom, že je třeba pomoci.

"Žádám Američany, aby nabídli pomoc, protože situace je strašlivá. Jestliže se o to lidé začnou zajímat, je nějaká naděje," řekla Bidenová, která se sešla i se dvěma Somálkami.

Nákladná návštěva

Sama návštěva trvající asi půl třetí hodiny stála desetitisíce dolarů, přesná částka nikdy nebyla uvedena. Z USA letěly dva transportní letouny C-130 Hercules s potřebným technickým zabezpečením. Druhý jako záložní.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Žena amerického viceprezidenta Jill Bidenová podává ruku somálskému dítěti v uprchlickém táboře v Keni.

List Daily Telegraph poukazuje, že druhou dámu obklopoval kruh tajných agentů v nadměrně velkých tričkách, aby nebylo vidět, že na sobě mají neprůstřelné vesty a v podpaží revolvery. V koloně 29 nablýskaných vozidel jela z Nairobi početné kohorta vládních úředníků, vůz s Bidenovou natáčel televizní kameraman a kolem se motali zahraniční novináři.

Nutné zlo

Jak ale podotýká jedna z humanitárních pracovnic, která sledovala, jak Bidenová poskytuje na místě rozhovor CNN: „Tohle všechno je nutné zlo.“ Jenže bez médií je obtížné získat prostředky na pomoc hladovějícím, i když si na tom mnohdy politici dělají popularitu.

Foto: Noor Khamis, Reuters

Žena amerického viceprezidenta Jill Bidenová hovoří se somálskými dobrovolnicemi v uprchlickém táboře v Keni.

Bidenová, ale přiznala, že její cesta měla vyburcovat obyčejné Američany, aby si uvědomili vážnost situace, chtěla pobídnout dárce, aby neváhali s pomocí. Američtí představitelé po straně přiznali, že důvodem návštěvy bylo dosáhnout i toho, aby americká média o krizi v Somálsku více informovala, protože jí věnují menší pozornost, než televize v jiných zemích.

Jiný představitel humanitární organizace ale byl kritičtější: „Je absurdní, kolik času jsme museli strávit touto záležitostí. Bylo to dvakrát větší než jakékoli jiná delegace, kterou jsme tu měli.“ Příprava návštěvy trvala dva dny.“ Týmy speciálních sil a tajní agenti požadovali nácviky a bezpečnostní prohlídky.

Pomoc se dostala jen k pětině potřebných

Zástupce humanitární pomoci OSN pro Somálsko Mark Bowden řekl, že pomoc se zatím dostala k 20 procentům z potřebných Somálců. Největšími problémy jsou doprava a bezpečnost. V zemi bojuje islámská milice Šabáb s vládními jednotkami podporovanými vojáky mírové mise Africké unie.

Tisíce dalších Somálců zemřou, jestliže se nepodaří zastavit postupující hladomor, řekl to administrátor americké pomoci Somálsku Raj Shah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám