Hlavní obsah

NATO zvažuje požádat Čínu o pomoc s Afghánistánem

Novinky, Tomáš Reiner
WASHINGTON

Severoatlantická aliance zvažuje požádat Čínu o podporu jejího válečného úsilí v Afghánistánu. Možností by bylo poskytnutí tranzitních tras pro alianční síly. Uvedla to agentura AP s odkazem na nejmenovaného amerického představitele.

Článek

Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, zdůraznil zdroj před čtvrtečním setkáním ministrů zahraničí států NATO v Bruselu, kterého se zúčastní i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Peking by mohl pomoci otevřením náhradních dopravních cest přes západní Čínu do Afghánistánu, řekl agentuře představitel.

Čína sdílí s Afghánistánem 76 kilometrů hranic při Vachánském koridoru, úzkém a řídce osídleném pruhu afghánského území, který odděluje Pákistán od Tádžikistánu. Dva tisíce let stará obchodnická stezka, po níž kdysi putoval Marco Polo, je obtížně schůdnou cestou členitým horským terénem.

 Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

AP upozornila, že Čína obecně akce NATO v Afghánistánu podporuje, o žádné vlastní konkrétní angažovanosti však řeč být nemůže.

USA chtějí další čtyři prapory pro dohled nad volbami

Tažení proti povstalcům v Afghánistánu je jednou z priorit nové americké vlády, která plánuje posílit svůj kontingent v zemi na 56 000 vojáků. USA a NATO v souvislosti se zranitelností tranzitních cest z Pákistánu a uzavřením své základny Manas v Kyrgyzstánu usilují o otevření alternativních tras. Pomoc s přepravou dodávek nezbrojního charakteru slíbilo několik středoasijských zemí i Rusko, přes které už projel první konvoj. Podle AP se dokonce zvažuje otevření nové cesty přes Írán do západního Afghánistánu.

Kromě posílení tranzitních cest chtějí Američané také posily ze spojeneckých zemí. Mimo jiné požadují i čtyři dělostřelecké prapory, které by dočasně pomáhaly zabezpečit prezidentské volby, jež se mají konat do léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám