Hlavní obsah

NATO zrušilo úder v Kandaháru, protože Afghánci nedokázali velet

Novinky, šv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Velitelé NATO minulý týden odvolali útok, na němž se kromě vrtulníků měly podílet stovky amerických a afghánských vojáků, protože Afghánci nebyli schopní převzít velení. Napsala to v úterý agentura Reuters s odvoláním na amerického vojenského důstojníka, který byl s plány aliančních sil seznámen.

Foto: Mustafa Andalib , Reuters

Afghánští policisté

Článek

Rozhodnutí zrušit útok bylo podle amerických důstojníků dáno tím, že Afghánci nedokáží operaci vést. "Předpoklad je, že Afghánci velí. Výsledek je, že zatím se ani neblížíme stavu, kdy by byli schopni velet," řekl důstojník, který si nepřál být jmenován.

Útok ve venkovské oblasti provincie Kandahár se měl uskutečnit už v březnu a byl několikrát odložen. Měl předznamenávat rozsáhlou ofenzivu v provincii Kandahár, jež má začít v červnu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Do chystané operace se měly zapojit tři americké jednotky a jedna afghánská. Ta měla útočit západně od města Kandahár v oblasti ovládané Tálibánem. Jejím úkolem mělo být vyčistění oblasti, aby tam mohli před létem dorazit další vojáci.

Zrušení operace odhaluje limity afghánských bezpečnostních sil a vyvolává pochybnosti, zda se podaří naplnit plánovanou strategii. Ta počítá s tím, že po každé ofenzivě by se na dobytá místa měli přisunout afghánští policisté, aby se tam nemohl zpátky vrátit Tálibán a postupně oblast ovládnout.

Nová strategie zatím Afghánce nepřesvědčila

Afghánci by také měli velet a postupovat v první linii, neboť místní obyvatelé mají velké výhrady vůči zahraničním vojákům.

Únorová operace Muštarak, které se účastnilo 15 000 vojáků, už byla vedena podle nových pravidel. I tak ale zůstávají Afghánci skeptičtí, což ukázal výzkum Mezinárodní rady pro bezpečnost a rozvoj ICOS, z něhož citoval web Globalarabnetwork.

Dvě třetiny z 400 oslovených si nemyslí, že by NATO a ústřední vláda mohly porazit Tálibán a vyhrát. „NATO nikdy nevyhraje nad Tálibánem,“ uvedl 28letý řidič Mahmúd

A 68 procent Afghánců si myslí, že operace Muštarak nebude mít ve výsledku úspěch a Tálibán se do Mardžáhu vrátí. Řidič Sardavallej (35) uvedl: „Známe je, zcela jistě se vrátí.“

Foto: Marko Djurica , Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Velmi negativně je hodnocen dopad bojů na místní obyvatele, 97 procent respondentů je přesvědčeno, že spojenecká operace vyhnala lidi z míst, kde žili. Skoro stejný počet se jich domnívá, že loni se k Tálibánu přidalo více mladých než dříve. Problémem je, že Tálibán má vytvořenou vlastní správu a  čelit jeho metodám verbování, zařizování sňatků a pronajímání půdy je velmi těžké a nedaří se tom, dokud nebude vytvořena taková situace, že mladí Afghánci budou moci najít práci a získat pozici ve společnosti, takže je vzbouřenci nedokáží nalákat.

Tři mrtví vojáci na NATO

Na neklidném jihu země v pondělí zemřeli tři vojáci NATO. Zabily je nastražené nálože. Jednou z obětí je Kanaďan, národnosti dalších nebyly zveřejněny. Letos v zemi padlo už 176 vojáků NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám