Hlavní obsah

NATO přišlo v Libyi o vrtulník

Novinky, rei
Neapol

Severoatlantická aliance přišla v Libyi o bezpilotní helikoptéru. Oznámil to mluvčí aliance Mike Bracken, uvedla v úterý BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stroj zmizel z radaru velitelského centra v 8:20 hodin ráno SEČ. V té době se nacházel nad Zlitánem. Vrtulník pomáhal spojencům monitorovat situaci na zemi, zejména pohyb vojsk libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, uvedl Bracken.

Trosky helikoptéry ukázala libyjská státní televize, přičemž tvrdila, že se jedná o pilotovaný stroj Apache.

Mluvčí Bracken to odmítl. Nesdělil ani, zda byl vrtulník sestřelen, anebo měl technickou závadu. Doplnil, že jde o pátý vzdušný stroj, o který spojenci v Libyi přišli, přičemž se nikdy nejednalo o bojový vrtulník.

Zatímco stroje Apache nasadili v Libyi minulý měsíc Britové, k pozorování používá podle odborníků aliance vrtulníky MQ-8 Fire Scout, které vyrábí americká firma Northrop Grumman.

Vleklý konflikt

Konflikt v Libyi trvá od poloviny března. Vzdušný prostor nad zemí kontroluje koalice, jíž velí NATO. Zajišťuje tak naplňování rezoluce Rady bezpečnosti OSN o bezletové zóně nad Libyí a ochraně jejího civilního obyvatelstva.

Spojenci aktivně útočí na Kaddáfího vojska, přičemž se on sám stal několikrát cílem. Koalice tvrdí, že Kaddáfí není terčem. Žádá však jeho bezpodmínečný odchod.

Reklama

Výběr článků

Načítám