Hlavní obsah

NATO převzalo velení na jihu Afghánistánu

KÁBUL

Síly NATO pod velením Britů a Kanaďanů v pondělí převzaly kontrolu nad vojenskými operacemi na jihu Afghánistánu. Předala jim ji koalice vedená Američany, která boj s Tálibánem v oblasti vedla pět let. Jde vůbec o jednu z nejnáročnějších a nejtěžších akcí v historii Severoatlantické aliance.

Článek

Právě na jihu Afghánistánu probíhají nejtěžší boje s Tálibánem od jeho svržení v roce 2001. Tálibán se tam pokouší upevnit svou moc. Na jaře ohlásil ofenzívu a podařilo se mu některé oblasti zcela ovládnout, i když v bojích ztratil stovky svých bojovníků. [celá zpráva]

"NATO je tady na dlouhou dobu. Na tak dlouho, jak si jen vláda a lidé budou přát," uvedl britský generálporučík David Richards odpovědný za operace na jihu Afghánistánu.

Po převzetí velení budou síly v oblasti zdvojnásobeny. Mise pod velením NATO má přes 18 000 vojáků a podílí se na ní celkem 37 zemí včetně České republiky. Jednotky ISAF již před tím působily v hlavním městě Kábulu a v klidnějších oblastech na západě a severu Afghánistánu.

Koaliční jednotky vedené Spojenými státy budou nyní působit hlavně na východě Afghánistánu, kde v sobotu zadržely čtyři členy al-Kajdá [celá zpráva] a kde v pondělí výbuch na dálku odpálené nálože v autě zabil podle policejních zdrojů nejméně osm  lidi.

Terčem pumového útoku byl guvernér provincie Nangarhar. Z útoku vyvázal nezraněn a sdělil: "Já jsem byl cílem a šlo o dílo nepřátel Afghánistánu." Další lidé však už takové štěstí neměli, šest jich zemřelo a 16 bylo zraněno. Bomba vybuchla před mešitou, kde se konalo poslední rozloučení s jedním z bývalých velitelů mudžádihů bojujících proti Sovětům.

Reklama

Související články

Tálibán a al-Kájda utrpěly citelné ztráty

Američany vedené síly dosáhly o víkendu v Afghánistánu dvou úspěchů. V sobotu se jim podařilo zadržet čtyři příslušníky teroristické sítě al-Káida. V neděli...

Výběr článků

Načítám