Hlavní obsah

Nálety NATO zatím neubraly na síle pozemních bojů v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Benghází/Brusel/Neapol
Aktualizováno

Do náletů na Libyi se postupně zapojují další členské země NATO. Belgie zveřejnila záběr z nedělního útoku na letiště, kde pilot F-16 zničil libyjský bojový letoun. Navzdory útokům ze vzduchu pokračují tvrdé pozemní boje. Na západě země byla opět ostřelována Misuráta, kterou už z části ovládají Kaddáfího vojska, a tvrdě se bojuje u Brigy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

F-16 ničí na zemi libyjský letoun plný palivaVideo: Reuters

 
Článek

Koaliční síly bombardovaly Kaddáfího jednotky ve vesnici Urkuk jižně od Brigy, takže se musely stáhnout na západ, uvádí BBC.

Vzbouřenci se sice na přelomu týdne při spanilé jízdě přiblížili až k Syrtě, ale pak ztratili i Rás Lanúf a nyní bojují u Brigy, kde čelí těžké technice Kaddáfího armády. [celá zpráva]

Pokračují i boje na západě země, který se snaží Kaddáfí dostat celý pod svou kontrolu. Bojuje se hlavně v Misurátě. Mluvčí vzbouřenců Sadún Misuráta útoky potvrdil: „Město bylo terčem těžkého ostřelování. Těžké dělostřelectvo Kaddáfího sil pálilo na město v noci a ráno, na hodinu dvě přestalo, ale pokračovalo až přes odpoledne do podvečera." Při středečním ostřelování zahynulo dvacet lidí, tvrdí vzbouřenci.

Rebelové jsou slabí

Velitel vzbouřenců generálmajor Sulejmán Mahmúd, řekl, že potřebují čas, aby se zorganizovali: „Naším problémem je, že potřebujeme pomoc, komunikační vybavení a zbraně.“

Dodal, že rebelové mají strategii, ale bojovníci mnohdy neposlouchají rozkazy.

Šéf amerických zpravodajských služeb James Clapper se vyjádřil o rebelech neuctivě, jako o narychlo sestaveném basketbalovém mužstvu.[celá zpráva]

Nálety pokračují, panuje strach z civilních obětí

Záběry belgického útoku stroje F-16, který na zemi zničil libyjský letoun, ukazují, že libyjská vojenská letadla jsou připravena ke startu. Mohutná exploze svědčí totiž o tom, že Suchoj nebo MiG byl plný paliva, píše agentura Reuters.

Tento útok nepřinesl žádné oběti, u dalších náletů ale libyjští představitelé uvádějí, že si vyžádaly mrtvé a zraněné. Šlo například o útok na Mizdu, kde po zásahu skladu munice extrémně silný výbuch srovnal několik domů se zemí. [celá zpráva]

Velitel NATO v Neapoli proto ve čtvrtek zdůraznil, že NATO bere vážně všechny zprávy o tom, že při náletech zahynuli libyjští civilisté. Právě ztráty civilistů podkopávají úsilí NATO v Afghánistánu. Velitel NATO ale podtrhl, že aliance jedná s mandátem OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám