Hlavní obsah

Nálet NATO zabil místo tálibů dvě ženy a dvanáct dětí

– Kábul
Novinky,

Při náletu letadla NATO na jihozápadě Afghánistánu bylo v sobotu zabito 14 civilistů. Uvedli to v neděli představitelé provincie Hílmand. Vzdušnou podporu přivolala americká námořní pěchota, která se střetla s bojovníky Tálibánu. Letadla místo vzbouřenců zasáhla dva nedaleké domy, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Bitevníky A-10A Thunderbolt II nad Afhánistánem

Článek

Skupina vesničanů ze Sera Kala pak zamířila s těly osmi dětských obětí do centra provincie Hílmand Laškar Gahu. Nejmladší dítě mělo jen dva roky, uvedl zpravodaj BBC v Kábulu.

„Vidíte, to nejsou tálibové,“ skandovali a ukazovali těla novinářům i úředníkům v sídle guvernéra.

Letadla byla přivolána, protože v přestřelce se vzbouřenci padl jeden z vojáků NATO. Přestože většinu civilních obětí mají na svědomí bojovníci Tálibánu, civilisté zabití koaličními silami výrazně zhoršují pohled Afghánců na síly NATO.

Prezident Hámid Karzáí opakovaně kritizoval NATO, že nedbá na civilní oběti, i když se situace v posledních měsících zlepšila.

Ve středu ale bylo zabilo 20 afghánských policistů a 18 civilistů při náletu v Núristánu na severovýchodě Afghánistánu. Bylo při něm zabito také třicet bojovníků Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám