Hlavní obsah

Na letišti poblíž Mount Everestu havaroval L-410 české výroby

Nehoda letadla a vrtulníku, k níž v neděli došlo na nepálském letišti Lukle, které se nachází nedaleko nejvyšší hory světa Mount Everest, si vyžádala tři oběti a zranění dalších čtyř lidí. Letoun české výroby Let L-410 Turbolet při nehodě narazil do odstaveného vrtulníku, uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havárie letounu na nepálském letišti v LukleVideo: AP

 
Článek

Stroj společnosti Summit Air mířil z města Lukla do nepálské metropole Káthmándú, když při startu ráno místního času narazil do vedle stojící helikoptéry aerolinek Manang Air.

Foto: Handout, Reuters

Havarovaný stroj po střetu s vrtulníkem

Podle zástupce leteckých úřadů letoun dostal na rozjezdové dráze smyk. Po nárazu se oba stroje vzňaly, uvedl server Aviation24.be. Mezi mrtvými je pilot a dva policisté, kteří stáli u vrtulníku.

Letoun i vrtulník vlastní soukromé aerolinky, které přepravují především turisty do odlehlých oblastí.

Foto: Handout, Reuters

Při nehodě zahynuli tři lidé

Letiště v Lukle, které se nachází v nadmořské výšce 2845 metrů nad mořem, je považováno za nejnebezpečnější letecký přístav na světě, zejména kvůli krátké přistávací dráze a obtížnému přístupu. Létat z něj mohou pouze vrtulníky a malá letadla.

Stroj Let L-410 byl vyvinut ještě v době Československa a dodnes ho vyrábí závod LET Kunovice. Letoun je vybaven dvěma turbovrtulovými motory, pojme až 19 cestujících a je určen pro regionální dopravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám