Hlavní obsah

Na Dálném východě se srazily dva ruské stíhací bombardéry Su-34

– Moskva

Nad Tatarským průlivem, oddělujícím ruský ostrov Sachalin od pevniny, se v pátek srazily dva stíhací bombardéry Su-34, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Jeden ze strojů přistál s poškozeným motorem, dvoučlenná posádka druhého se katapultovala. Z moře záchranáři vyzvedli jednoho pilota, po druhém pátrají.

Foto: Profimedia.cz

Suchoje Su-34 ve vzduchu.

Článek

„Podle předběžných údajů došlo k nehodě nad Tatarským průlivem. Nedaleko osady Nělma v Sovětsko-gavanském rajonu zmizely z radarů dva Su-34, zřejmě se srazily ve vzduchu,“ řekl pro TASS představitel ministerstva obrany. K nehodě došlo asi 35 km od pevniny.

„Posádce se podařilo se katapultovat. Poté byly na nebi vidět vrchlíky padáků,“ upřesnil zdroj Interfaxu, podle něhož bylo ve vzduchu celkem sedm suchojů.

I on potvrdil, že se letadla mohla srazit: „Prověřuje se verze, že piloti neodhadli bezpečnou vzdálenost mezi dvěma stroji a letadla se srazila.“ V době srážky zuřila v regionu silná bouře.

Posádky stíhacích bombardérů procvičovaly koordinaci ve vzduchu. Stroje nenesly výzbroj.

Bombardéry Su-34, které jsou ve výrobě od roku 2008, měly dosud dvě nehody. V červnu 2015 jeden havaroval při přistání na letišti Butyrlinovka ve Voroněžské oblasti. Loni v červenci havaroval další při přistání u Churby. V obou případech selhaly brzdicí padáky stroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám