Hlavní obsah

Na Austrálii udeřil cyklón, 150 tisíc domácností je bez proudu

K severovýchodnímu pobřeží Austrálie vážně poničenému nedávnými rozsáhlými povodněmi dorazil nebezpečný cyklón Yasi. "Velký a ničivý střed" bouře podle meteorologů udeřil ve čtvrtek místního času u města Mission Beach na severu státu Queensland.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Austrálii po povodních ničí mohutný cyklónVideo: Reuters

 
Článek

Živel strhával střechy domů, vyvracel stromy a ničil sloupy elektrického vedení. Bez proudu se podle australských úřadů citovaných agenturou Reuters ocitlo nejméně 150 000 domácností. Meteorologové varovali, že Yasi by mohl být nejničivější bouří v dějinách Austrálie.

Cyklon zasáhl stovky kilometrů severního pobřeží státu Queensland. Po dopadu zeslabil z nejvyššího pátého stupně škály na stupeň tři a zamířil do vnitrozemí. Meteorologové varují, že cyklon i po zeslabení zůstal velmi ničivý. Mimořádný stupeň devastace hlásí obyvatelé města Tully blízko míst, kde oko cyklonu zasáhlo pevninu.

Queenslandská premiérka Anna Blighová řekla, že záchranáři rozsah škod ještě ověřují. Odnikud prý zatím nejsou hlášeni mrtví ani ranění. "Z evakuačních středisek nepřišly zprávy o škodách," řekla.

Tisíce lidí skončily v evakuačních centrech

Tisíce lidí se před příchodem bouře zabarikádovaly ve svých domech, další tisíce jsou v evakuačních centrech. V pohotovosti jsou záchranáři na území celého svazového státu. "Zní to, jako když se po střeše domu řítí vlak. Venku praskají stromy," řekl Hayley Leonard australským médiím ze svého podzemního betonového bunkru v zasaženém městě Innisfail.

Těžařské koncerny BHP Billiton a Peabody Energy uzavřely kvůli cyklonu několik uhelných dolů. V ohrožených oblastech byla uzavřena letiště. V Cairnsu, který leží asi 2250 kilometrů severně od Sydney, lidé zcela zaplnili evakuační centra.

Odborníci předpokládali, že Yasi bude ještě silnější než cyklon Larry, který udeřil na Queensland v březnu 2006 a připravil tehdy o střechu nad hlavou tisíce lidí, napsal server BBC.

Východoaustralský Queensland se stále ještě nevyrovnal s následky rozsáhlých záplav ze začátku tohoto roku. Deště způsobily škody za pět miliard dolarů (přes 88 miliard korun) a srazily tempo hospodářského růstu na polovinu. Záplavy usmrtily nejméně 35 lidí a zničily 30 000 domů a domácností.

Foto: Reuters

Satelitní snímek cyklonu Yasi z amerického námořního centra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám