Hlavní obsah

Muže, který dopadl Kaddáfího, diktátorovi příznivci unesli a umučili

– Misuráta

Více než 10 000 lidí se v libyjské Misurátě ve středu rozloučilo s jedním z mužů, kteří loni dopadli diktátora Muammara Kaddáfího. Umran Šaaban zemřel v úterý, poté co jej unesli a mučili stoupenci bývalého dlouholetého libyjského vůdce. Případ ukazuje, jak je severoafrická země i téměř rok po pádu Kaddáfího rozdělena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pohřeb muže, který dopadl Kaddáfího, přišly tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Dvaadvacetiletého Šaabana unesli podle BBC ozbrojenci v červenci a 50 dní jej drželi ve městě Baní Valíd, které bylo baštou Kaddáfího sil. Během té doby byl podroben mučení, a když jej minulý týden ozbrojenci propustili, byl těžce zraněný; mimo jiné měl střelnou ránu blízko míchy. Nepomohl mu ani převoz na léčení do Paříže, kde svým zraněním podlehl.

Libyjská vláda Šaabana ocenila jako statečného hrdinu a slíbila, že udělá vše proto, aby dopadla pachatele. V hlavním městě Tripolisu kvůli tomu protestovaly stovky lidí.

Mladík pocházející z Misuráty, která byla jednou z nejsilnějších základen povstalců, se proslavil loni 20. října, když byl vyfocen při dopadení Kaddáfího, který se skrýval v odvodňovacím kanále v Syrtě. Ještě týž den byl Kaddáfí zabit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry Muammara Kaddáfího těsně po jeho zadržení povstalciVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám