Hlavní obsah

Muž zavražděný v Malajsii byl bratr Kim Čong-una, potvrdila oficiálně policie

Kuala Lumpur

Malajsijská policie oficiálně potvrdila, že Severokorejec zavražděný 13. února na letišti v Kuala Lumpuru byl Kim Čong-nam, bratr severokorejského diktátora Kim Čong-una. V pátek o tom podle CNN informoval velitel malajsijské policie Chalid Abu Bakar.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Kim Čong-nam

Článek

„Naplnili jsme zákonné požadavky pro (oficiální) identifikaci,“ prohlásil Bakar, aniž by upřesnil, jakým způsobem vyšetřovatelé vyloučili pochybnosti o identitě mrtvého. Podrobnosti malajsijská policie nechce poskytnout, aby tím neohrozila svědky.

Již dříve malajsijská oficiální místa předesílala, že čekají na vzorky DNA někoho z příbuzných, aby mohla být  totožnost Kim Čong-nama jednoznačně potvrzena. V pátek úřady oznámily, že tělo mrtvého předají ministerstvu zdravotnictví, protože se o ně nikdo nepřihlásil.

Foto: Reuters

Obviněné 28letá Vietnamka Doan Thi Huong (vlevo) a 25letá Indonésanka Siti Aisyahová

Pchjongjang identitu zavražděného, který cestoval se severokorejským pasem pod jménem Kim Čchol od počátku zpochybňuje a odmítá i to, že by šlo o vraždu. Muž podle KLDR zemřel přirozenou smrtí.

Podle malajsijských vyšetřovatelů vraždu spáchaly dvě ženy, které mu na obličej nastříkaly bojový nervový plyn VX. Ze zosnování vraždy jsou podezřelé severokorejské tajné služby, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám