Hlavní obsah

Muž se zapálil před egyptským parlamentem

Káhira

Před egyptským parlamentem v Káhiře se v pondělí zapálil muž. Podle tiskových agentur následoval tuniského studenta, jenž se upálil závěrem loňského roku. Jeho čin ve vlasti odstartoval protivládní protesty, které skončily pádem vlády.

Foto: Profimedia.cz

Muž uhasili na místo přispěchavší policisté. Ilustrační foto

Článek

Muž v Káhiře se upálil zřejmě na protest proti špatným životním podmínkám, uvedla agentura AFP. Svědkové popsali, že se polil benzínem a zapálil. Plameny uhasili na místo přispěchavší policisté a muž byl převezen do nemocnice. Není známo, v jakém je stavu. Podle agentury Reuters utrpěl popáleniny rukou a obličeje.

Agentury poukázaly na podobnost s činem 26letého vysokoškoláka, který se loni v prosinci upálil v Tunisku. Jeho čin odstartoval protesty, které minulý týden vyvrcholily v útěku prezidenta Zína Abidína bin Alího ze země. Tunisku vládl 23 roků. Neví se, kam uprchl. Nejčastěji se hovoří o Francii či Spojených arabských emirátech.

Podle pondělního vydání Le Monde se francouzské tajné služby domnívají, že prezidentova rodina odjela s 1,5 tunou zlata v hodnotě asi 45 miliónů eur (více než miliarda korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám