Hlavní obsah

Mušaraf odstoupí z čela armády do čtvrtka

Novinky, CNN, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Parvíz Mušaraf se vzdá své funkce velitele ozbrojených sil do čtvrtka. V ten den bude oficiálně uveden již potřetí do funkce prezidenta země. Uvedla to v pondělí BBC. Světové společenství vytváří na Mušarafa, který v zemi vyhlásil 3. listopadu výjimečný stav, aby se vzdal postu vrchního velitele.

Článek

Mušaraf rezignuje na post šéfa ozbrojených sil předtím, než složí přísahu jako prezident, řekl urdskému vysílání BBC prezidentův mluvčí Rašíd Kurejší. Dodal také, že prezident složí přísahu ve čtvrtek.

Rašíd Kurejší neupřesnil, zda Mušaraf tak učiní až ve čtvrtek, nebo už dříve.

Mušaraf již dlouho čelí vnitřnímu i mezinárodnímu nátlaku, aby se vzdal velení armády. Bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová ho  minulý týden taktéž vyzvala, aby ukončil výjimečný stav a aby odstoupil.

Politické moci současný prezident se zmocnil během vojenského převratu v roce 1999. Odstavil tehdy premiéra Naváze Šarífa, který se v neděli po letech exilu vrátil do vlasti. Pokusil se o to už v 10. září, tehdy ale byl okamžitě vyhoštěn do Saúdské Arábie, odkud přiletěl.

Bhuttová i Šaríf se chtějí účastnil lednových parlamentních voleb v zemi. Oba však hrozí bojkotem voleb, pokud nebudou svobodné a rovné. Mušaraf plánoval, že výjimečný stav bude platit až do voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám