Hlavní obsah

Mušaraf nevyhlásí v Pákistánu výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf nevyhlásí v zemi výjimečný stav, i když na zasedání nejvyšších vládních představitelů se ve čtvrtek tato možnost zvažovala. Mušaraf podle svého poradce tlak na vyhlášení výjimečného stavu odmítl s tím, že "slouží demokracii".

Článek

O vážnosti situace svědčí, že se zasedání účastnil i prezident Parvíz Mušaraf, který na poslední chvíli odřekl svou účast třídenním zasedání džirgy v Afghánistánu. Pákistánský ministr informací Tarik Azím před zahájením jednání potvrdil, že zvažuje vyhlášení výjimečného stavu.

"O vyhlášení výjimečného stavu se jedná stejně jako o jiných možnostech," uvedl Azím a naznačil, že téma je skutečně aktuální. "Nemohu říci, zda to bude dnes v noci, zítra nebo později. Doufáme, že se to nestane, ale procházíme obtížným obdobím a vyhlášení výjimečného stavu nemůže být vyloučeno," sdělil tiskové agentuře AP.

Nejmenovaný poradce pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa ale poté vyloučil, že by se v zemi chystalo vyhlášení výjimečného stavu. "Zavedení výjimečného stavu je ústavně dostupnou možností, ale v několika posledních dnech nebylo vůbec zvažováno," řekl poradce, který si nepřál být jmenován.

Zásah v Červené mešitě prohloubil krizi

V zemi sílí islámští fundamentalisté, kteří chtějí zavést právo šaría. Krize vyvrcholila minulý měsíc, kdy radikální studenty a náboženské extremisty vyhnala z komplexu islámábádské Červené mešity až armáda.

Její zásah si vyžádal přes sto obětí, mezi mrtvými byl i zástupce hlavy mešity. Po akci zemi zasáhla vlna atentátů, při nichž zemřelo na tři sta lidí. Terčem se stali i čínští odborníci, pracující v zemi. Horské kmeny při hranicích s Afghánistánem, které vždy podporovaly fundamentalistický Tálibán a zřejmě poskytovaly i útočiště teroristům, vypověděly příměří uzavřené s vládou. Armáda pak zahájila operace v obou Vazíristánech.

Sporný krok

Před zasedáním s generálem Mušarafem dlouho hovořila po telefonu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Pokud by byl výjimečný stav vyhlášen, omezila by se moc soudů, lidská práva a svoboda vyjádření. Prodloužila by se také délka vazby.

Kvůli výjimečnému stavu by se také možná odložily volby plánované na konec roku 2007. To by znamenalo, že by Mušaraf mohl dále zůstat u moci.

"Výjimečný stav je velký krok, který by si měla vláda dvakrát rozmyslet, než ho uplatní," uvedla bývalá premiérka a šéfka opoziční strany PPP Benazír Bhutová. "Doufám, že takovýto drastický krok nebude uplatněn. Pro zemi by to byl krok zpět," dodala ke generálovým plánům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám