Hlavní obsah

Mohutný útok Islámského státu na ropný přístav zastavily až nálety

Tobrúk

Islámský stát zaútočil v Libyi na ropný přístav Sidra. Podle agentury Reuters se jim podařilo zapálit jeden z ropných terminálů. Útočníky se podařilo zahnat až po nasazení letectva.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Kouř nad Benghází po bojích mezi provládními silami a radikální skupinou Ansar aš-Šaría

Článek

Bojovníci Islámského státu odpálili dva automobily s výbušninami u kontrolního stanoviště u vjezdu do přístavu Sidr poblíž Rás Lanúfu. Útočníkům se postavila milice strážící ropné pole, uvedl mluvčí milice Alí Hasí. Dodal, že při pondělních útocích padlo šest vládě věrných milicionářů a pět útočníků. Jiné zdroje ale uvádějí pouze sedm obětí, dva strážce, civilistu a čtyři útočníky.

Podle plukovníka libyjské armády přijeli ke kontrolnímu stanovišti útočníci ve dvanácti vozidlech, uvedla AFP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po nasazení letectva se podařilo radikály zahnat, ale stále se drží v 30 km vzdáleném městě Bin Džavád na cestě do Syrty, který Islámský stát kontroluje.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Islámský stát se k akci přihlásil a označil ji za odvetu za zabití abú Maghíry Katáního. Uvedlo, že byli nasazeni sebevražední atentátníci. Katání byl jedním z velitelů Islámského státu v Libyi, který byl před dvěma měsíci zabit při americkém náletu na město Darna na východě země.

Letectvo bylo v pondělí nasazeno u města Benghází, kde se vzbouřencům jeden z útočících strojů podařilo sestřelit. Pilot se katapultoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám