Hlavní obsah

Mocenská trojka Vatikánu kardinál Pell jde na šest let do vězení za zneužití chlapců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý finanční ředitel Vatikánu sedmasedmdesátiletý kardinál George Pell jde na šest let do vězení. Soud ho tam poslal za sexuální zneužití nezletilých chlapců, napsala agentura DPA. Kardinál vinu popírá a proti verdiktu se bude odvolávat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kardinál George Pell jde na šest let do vězeníVideo: AP

 
Článek

Pell se skutků dopustil v 90. letech v katedrále svatého Patrika v Melbourne. V té době byl arcibiskupem a zneužít měl podle soudu dva 13leté chlapce z místního sboru. Jedna z obětí, nyní 34letý muž, soudu popsal, že Pell se v roce 1996 před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý postižený před soudem nevypovídal. Muž zemřel v toce 2014 na předávkování heroinem.

Soudní senát se při vynesení trestu držel hluboko pod maximálním trestem, upozorňuje agentura DPA. Předseda senátu soudce Peter Kidd zřejmě zohlednil kardinálův věk, jeho zdravotní stav a dosavadní bezúhonnost. Přesto je kardinál Pell nejvýše postaveným katolickým duchovním, který byl odsouzen za tyto skutky. Jako finanční ředitel a jeden z nejbližších poradců papeže byl v mocenské hierarchii Vatikánu na třetí pozici.

„Podle mého názoru se vaše chování vyznačovalo šokující arogancí,“ prohlásil Kidd při vynesení rozsudku, které trvalo víc než hodinu. Kardinál musí podle verdiktu ve vězení zůstat nejméně tři roky a osm měsíců, než bude moci požádat o podmínečné propuštění. Jako sexuální delikvent bude registrován po zbytek života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám