Hlavní obsah

Mnoho novinářů si násilnou smrt zasloužilo, prohlásil filipínský prezident

– Manila

Nově zvolený filipínský prezident Rodrigo Duterte prohlásil, že mnoho novinářů, kteří zemřeli násilnou smrtí, si to zasloužilo. Pokud jsou žurnalisté zkorumpovaní, je jejich zabití oprávněné, řekl. Proti jeho úterním výrokům se ve středu ohradila domácí i zahraniční média, která to považují za výzvu k vraždám, napsala agentura AFP.

Foto: Keith Bacongco/File Photo, Reuters

Rodrigo Duterte

Článek

Filipíny patří pro žurnalisty k nejnebezpečnějším zemím na světě. Od roku 1992 bylo na Filipínách usmrceno 77 novinářů, uvádí nezávislá tisková organizace Výbor na ochranu novinářů (CPJ). Více už jich je jen v zemích s válečnými konflikty jako Irák či Sýrie.

Duterte, který zvítězil v květnových prezidentských volbách a oficiálně se úřadu ujme 30. června, na úterní tiskové konferenci řekl, že řada novinářů zabitých na Filipínách byla zkorumpovaná: „Jen to, že je někdo novinář, neznamená, že nemůže být zavražděn, pokud je to mizera. Svoboda projevu nemůže pomoci, když někdo udělá něco špatně.”

Duterteovy komentáře byly odpovědí na otázku týkající se svobody tisku poté, co byl v pátek ve filipínské metropoli Manile zastřelen novinář zabývající se kriminálními činy. Duterte v úterý uspořádal tiskovou konferenci u příležitosti jmenování nové vlády.

Novináři se brání

Národní svaz filipínských novinářů okamžitě výroky nového filipínského vůdce odsoudil: „(Duterte) pod záminkou korupce vyhlásil hon na novináře, aby umlčel tisk, ať už se jedná o jednotlivce či instituce.”

Organizace současně přiznala problémy se zkorumpovanými médii v zemi.

„Nic nemůže ospravedlnit vraždu novináře,” uvedl v prohlášení předseda organizace Ryan Rosuaro. Národní svaz filipínských novinářů tvrdí, že od roku 1992 zahynulo na Filipínách násilnou smrtí dokonce 176 novinářů.

Duterte, který dlouhá léta zastával úřad starosty jihofilipínského města Davao, proslul nekompromisním tažením proti zločinu a korupci. Známý je ale také řadou kontroverzních výroků, kterými si vysloužil přezdívku „asijský Trump”. Slíbil obnovení trestu smrti v zemi a pohrozil rozpuštěním parlamentu, jenž by se chtěl pokusit ho sesadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám