Hlavní obsah

"Mladý generál" Kim studoval v Bernu a fandí NBA. Jinak jej obestírá tajemství

Ještě před dvěma lety nikdo v zahraničí nevěděl, jak vlastně nejmladší syn Kim Čong-ila vůbec vypadá. Svět měl možnost Kim Čong-una poprvé spatřit až na snímcích z loňského stranického sjezdu. To už mu místní média přezdívala „Mladý generál“. Teď se má ujmout řízení země – ale spousta záhad kolem něj zůstává.

Článek

Například se přesně neví, kolik je mu let. Je ročník 1982, 1983, nebo 1984? Zatím může být správná jakákoli odpověď.

Pochybnosti ovšem nepanují o tom, kdo je jeho matkou: narodil se tanečnici Ko Jong-hui, označované za nejoblíbenější Kimovu ženu. Zemřela v roce 2004 (údajně na rakovinu prsu).

Ale opět – byla oficiální manželkou „Drahého vůdce“, nebo jen milenkou? Kuloární zvěsti praví, že měl tři partnerky, ale se žádnou nebyl regulérně ženatý.

Nejstarší se o trůn připravil sám

Oficiálně se hovoří o třech potomcích, z nichž největší šance na nástupnictví se dávaly nejstaršímu synovi (z prvního svazku) Kim Čong-namovi. Jeho naděje ale zjevně vzaly za své poté, co byl v květnu 2001 vyhoštěn z Japonska, kam se pokusil vstoupit na falešný pas. Prý chtěl navštívit Disneyland.

Teď si užívá v hernách Macaa. „Mám vlastně štěstí,“ komentoval pro japonskou televizi NTV zprávy kolem nástupnictví nevlastního bratra.

Prostřední syn Kim Čong-čul, jehož matkou je rovněž Ko Jong-hui, nebyl dobrým kandidátem, protože je příliš změkčilý. Tak se prý zabývá agitací v aparátu Korejské strany práce.

Kim Čong-un studoval do roku 1998 na internátní škole ve švýcarském Bernu, proto se soudí, že hovoří trochu anglicky a německy. Byl zapsán pod krycím jménem a po vyučování jej prý hned vozil domů mercedes. Po večerech na něj dohlížel velvyslanec KLDR. Když se vrátil do Pchjongjangu, stal se posluchačem Kim Ir-senovy vojenské akademie.

První spekulace, že převezme rodinnou dynastii Kimů, se objevily v lednu 2009 poté, co jihokorejská agentura Jonhap napsala, že si jej otec vytipoval za nástupce.

Rozhodující slovo bude mít armáda

Pozorovatelé za další signál považovali zprávu o jmenování benjamínka do Komise národní obrany. Ta je nejdůležitějším vládním orgánem v KLDR a Kim Čong-il řídil zemi z titulu jeho předsedy. Švagr Čang Song-tchek je místopředsedou, manželka Kim Kjong-hi zase povýšila na generála.

Když loni naskočilo oznámení, že Kim Čong-un byl jmenován čtyřhvězdičkovým generálem, bralo se to jako potvrzení, že začala příprava vyhlédnutého nástupce – a že rok 2012 jeho postavení dál konsoliduje.

„Celý dědeček“

Severokorejská elita by si jistě přála, aby „Drahý vůdce“ žil o rok déle. Na příští rok totiž KLDR připravuje oslavy 100. výročí narození jeho otce a zakladatele státu Kim Ir-sena.

Nástupce ale možná náročnou zkoušku složí, byť nemá velké politické zkušenosti a přinejmenším ze začátku to bude spíše všemocná armáda, kdo bude mít hlavní slovo.

Dojde k soupeření frakcí a kdo za nimi bude stát? Stará, nebo nová garda? Scénářů je mnoho a nejlépe se čtou ty, které věří, že KLDR využije šance k zavedení reforem. Mladšímu Kimovi nahrává, že je hodně podobný dědečkovi, který byl mezi Severokorejci určitě populárnější než syn.

Chybné ekonomické reformy a špatné sklizně za Kim Čong-ila přivedly zemi v druhé polovině 90. let k hladomoru. Ten stál životy odhadem dvou miliónů Severokorejců. A palčivé problémy s nedostatkem potravin trvají dodnes.

Dosavadní režim čelí také široké kritice za porušování lidských práv a sankcím kvůli svému A-programu. Kim vsadil na politiku „armáda na prvním místě“ a v roce 2006 provedl první a o tři roky později druhý A-test. Mezinárodní šestistranné rozhovory o odzbrojení KLDR trčí už měsíce na mrtvém bodě.

Obtloustlý Kim mladší rozhodně není typem moderního člověka. Vinou nedostatečného pohybu má prý podobně jako zesnulý otec cukrovku a srdeční problémy. O sport se ale zajímá – podle zpráv je fanouškem americké basketbalové ligy NBA.

Reklama

Výběr článků

Načítám