Hlavní obsah

Mitsubishi odškodní čínské dělníky nucené za války pracovat v Japonsku

Novinky,
Tokio

Japonská společnost Mitsubishi Materials se dohodla s čínskou skupinou požadující odškodnění pro dělníky, kteří byli za druhé světové války donuceni pracovat v Japonsku. Každá z asi 3700 obětí dostane 100 000 jüanů (370 000 korun) a omluvu, uvedly BBC a hongkongský server RTHK.

Foto: Profimedia.cz

Čínští dělníci donucení k práci pro firmu Mitsubishi na demonstraci, kde požadovali odškodnění.

Článek

Na začátku čtyřicátých let bylo asi 40 000 Číňanů přivezeno do Japonska, kde se nedostávalo pracovních sil, protože mnozí Japonci bojovali. Mnoho z nich zemřelo na podvýživu, následky těžké práce i tvrdé zacházení ze strany drábů.

Odškodnění se dočkají lidé, kteří pracovali v deseti uhelných dolech společnosti Mitsubishi Mining Corp. Společnost uvedla, že se pokusí zjistit pobyt všech nuceně nasazených.

Firma také sdělila, že postaví památníky na místech dolů, kde Číňané byli nuceni pracovat, a uspořádá pietní akty.

K dohodě došlo dva roky poté, co se zástupci několika skupin čínských občanů, kteří požadují odškodnění, obrátili na čínský soud.

Od podání žaloby už dvě japonské stavební firmy souhlasily s odškodným. Loni se Mitsubishi omluvilo válečným zajatcům, kteří byli nuceni ve firmě pracovat.

Omlouvají se firmy

Mluvčí skupiny žalující Mitsubishi Chua Čchun-jing uvedla, že čínská vláda si je vědoma posunu v postoji Japonska. Dala ale najevo, že by Tokio mělo jít dál: „Nucení k otrocké práci je velký zločin spáchaný Japonskem. Doufáme, že Japonsko přijme odpovědný přístup k historii.“

Japonsko obvykle nechává v podobných případech odškodné i omluvy na firmách a na úrovni vlády se neomluvilo. Výjimkou byla jen omluva ženám nuceným poskytovat sexuální služby japonským vojákům, i v jejich případě ale trvalo desetiletí, než se omluvila přímo vláda, odškodnění jim poskytla nevládní nadace.

Oběti často požadují omluvu přímo od státu, protože pracovali pro válečný průmysl Japonska, které vedlo agresivní dobyvačnou válku v Číně, v Pacifiku i v jihovýchodní Asii.

Země napadené císařstvím obvykle protestují, když vysocí japonští představitelé navštěvují v Tokiu šintoistickou svatyni Jasukuni, která připomíná válečné oběti včetně čtrnácti válečných zločinců a působí jako vojenské muzeum.

Reklama

Výběr článků

Načítám