Hlavní obsah

Ministr obrany USA jednal v Kábulu s Karzáím, vztahy jsou napjaté

– Kábul

Ministr obrany Spojených států Chuck Hagel se v neděli v Afghánistánu setkal s prezidentem Hamídem Karzáím. První ministrovu návštěvu v této zemi ale provázela řada potíží, bezpečnostními problémy počínaje a napjatými vztahy mezi oběma zeměmi konče. Ministr se snažil rozptýlit i obvinění, že americké jednotky tajně spolupracují s afghánským fundamentalistickým hnutím Tálibán.

Foto: Jason Reed, ČTK/AP

Chuck Hagel

Článek

Obvinění, že Američané spolupracují s Tálibánem, před schůzkou vyslovil sám Karzáí. Cílem je podle něj vyvolat dojem, že pokud zemi opustí většina koaličních jednotek, vzroste tam násilí.

Vrchní americký velitel v Afghánistánu generál Joseph Dunford Karzáího obvinění rázně odmítl a označil je za smyšlenky. Vyslovené obvinění je ale zatím jen posledním v celé sérii sporů, které vztahy mezi Afghánistánem a USA v poslední době kazí. Američané se připravují na odchod z Afghánistánu a zajištění bezpečnosti předají tamním úřadům.

"V posledních 12 letech jsme tvrdě bojovali, prolili jsme spousty krve a učinili jsme opravdu maximum, abychom afghánským bezpečnostním jednotkám pomohli se za těch 12 let vypracovat. To je až příliš na to, abychom byť jen pomysleli, že násilí a nestabilita nám pak bude ku prospěchu," podotkl Dunford, jehož citovala agentura AP.

Generál nicméně tato slova pronesl krátce po tom, co američtí činitelé z bezpečnostních důvodů zrušili plánovanou tiskovou konferenci Hagela a Karzáího. V sobotu totiž před afghánským ministerstvem obrany v Kábulu po bombovém útoku sebevražedného atentátníka zahynulo devět lidí a dalších 14 jich bylo zraněno. [celá zpráva]

Bezpečnostní problémy jen završily sérii sporů, k nimž mezi oběma zeměmi došlo v uplynulých týdnech. Jeden z nich se týkal odloženého předání kontroverzní americké věznice Bagrám pod afghánskou správu, další zase Karzáího příkazu, aby americké speciální jednotky opustily provincii Vardak. Objevilo se totiž podezření, že afghánští spolupracovníci těchto jednotek se podílejí na mučení Afghánců.

Hagel řekl, že se během schůzky s Karzáím dotkl všech kontroverzních témat. Novinářům, kteří s ním jsou v Afghánistánu, ale podrobnosti nechtěl říci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám