Hlavní obsah

Ministerstvo řeší rozruch kolem údajného agitačního dopisu krajanům v Austrálii

Právo, sw, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem české ambasády v Austrálii propukl rozruch. Iveta Chmielová-Dalajková, manželka velvyslance v Canbeře Juraje Chmiela čelí podezření, že zneužila úřední databázi krajanů a obeslala takto získané adresy Čechů žijících v Austrálii agitačním předvolebním dopisem. Chmielová-Dalajková přitom figuruje na 16. místě kandidátky ODS ve Středočeském kraji.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kauzu šetří i ministr zahraničí Jan Kohout.

Článek

Na její postup si stěžoval Spolek Čechů a Slováků v Aucklandu a kauzou se tak už zabývá ministerstvo zahraničí.

„ODS ví, jak je pro mnoho krajanů nesmírně komplikované se dostavit na naše zastupitelské úřady a tam odvolit, ať už z důvodu vzdálenosti, finančních ale také mnohdy i zdravotních. Proto udělá vše pro to, aby v parlamentu korespondenční volbu prosadila. Naši krajané si to jistě zaslouží. K tomu ale ODS potřebuje Vaši podporu ve volbách,“ stojí například v dopise, který Chmielová-Dalajková vyvěsila i na své internetové stránky.

„Žádáme okamžité vysvětlení, proč velvyslanec ČR pan Juraj Chmiel porušil australské zákony poskytnutím osobních a důvěrných kontaktů Čechů a Čecho-Australanů v Austrálii, které byly svěřeny do péče české ambasádě a velvyslanci,“ stojí ve stížnosti podepsané jménem John Mossoon. Ten prý dostal agitační dopis Chmielové-Dalajkové od svého českého přítele, voliče ČSSD, který jím byl rozhořčen.

Černínský palác ve čtvrtek v tiskové zprávě oznámil, že je o stížnosti informován. „Ministr (Jan Kohout) se otázkou podrobně zabývá. V případě, že se předmět stížnosti potvrdí, bude považovat toto jednání za nepatřičné, neodpovídající profesionálním zásadám při zastupování České republiky v zahraničí. Současně požádal velvyslance ČR v Austrálii o bezodkladné a jasné vysvětlení,“ napsalo ministerstvo.

ODS: Je to falešné nařčení

Chmielová-Dalajková podle mluvčího ODS Martina Kupky ale nařčení kategoricky odmítá. „Zcela vyvrací, že by zneužila databázi kontaktů australského velvyslanectví v Canbeře. E-mail odcházel z jejího soukromého mailu, což lze jednoduše dohledat,“ řekl ve čtvrtek Právu.

Na námitku, že není důležité, odkud byla pošta rozeslána, ale jak Chmielová-Dalajková získala adresy, Kupka zdůraznil: „Její vyjádření je, že použila k dohledání adres veřejných zdrojů a osobních kontaktů. Nevyužívala k tomu databázi kontaktů australského velvyslanectví.“

Kupka dále Právu řekl, že podle Chmielové-Dalajkové jeden z krajanů na Novém Zélandu rozesílal falsifikát jejího dopisu, který byl doplněn o domicil ambasády ČR v Austrálii.

Na kauzu zareagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek, který včera označil dopis Chmielové-Dalajkové za komunistické praktiky v pojetí ODS.

„Vítám iniciativu ministra Jana Kohouta, který chce celou věc prošetřit. Pokud se tvrzení krajanů prokáže, považuji takové jednání za skandální, a souhlasím s krajany, že je i ostudou ČR,“ napsal Paroubek v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám