Hlavní obsah

Migrant uplaval libyjské pobřežní stráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjská pobřežní stráž zachraňovala v sobotu z porouchaného člunu migranty, kteří se na plavidle pokoušeli dostat do Evropy. Jeden z běženců se za žádnou cenu nechtěl vrátit zpět do Libye, kam migranty pobřežní stráž vezla. Vyskočil proto z plavidla a ze všech sil se snažil doplavat k soukromé lodi, která byla od záchranného člunu vzdálená několik set metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soukromý tažný člun zachránil u Libyjského pobřeží migranta, který skočil do mořeVideo: SEA-WATCH, AP

 
Článek

Humanitární organizace Sea-Watch prostřednictvím radiového spojení a za pomoci letounu Moonbird, který využívá k pátrání po migrantech na moři, varovala kapitána a posádku lodi, aby zastavili plavidlo a pomohli běžence zachránit.  „Ve vodě je člověk, takzvaná libyjská pobřežní stráž ho nedokáže zachránit," uvedla organizace a žádala posádku, aby „podnikla všechny nezbytné kroky k záchraně osoby“.

Současně žádala loď, aby migranta nevydával zachráněného libyjské pobřežní stráži, protože by potom byla zodpovědná za „nelegální vydání zpět do Libye“.

Libye se po povstání v roce 2011, kdy byl svržen vůdce Muammar Kaddáfí, stala důležitou trasou pro africké migranty a uprchlíky mířící do Evropy. Libyjské úřady za evropské pomoci posilují své úsilí o zastavení toku migrantů.

Migranti, kteří dříve nejčastěji směřovali do Itálie, nyní mnohem častěji volí trasu do Španělska. Italská vláda a zejména její ministr vnitra Matteo Salvini totiž zaujali k migrantům velice tvrdý postoj a uzavřeli jim přístavy.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos do 7. května připlulo do Evropy celkem 17 tisíc migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám